Home Ekonomija Tomašević je porijeklom Bosanac, otac mu je desničar, a stric ugledni svećenik

Tomašević je porijeklom Bosanac, otac mu je desničar, a stric ugledni svećenik

732
0

Prije mjesec dana napisao sam kratak osvrt kako su tri kandidata koji slove za favorite na gradonačelnika Zagreba porijeklom iz BiH. Dva su Bosanac i jedan Hercegovac. Tomislav Tomašević i dr. Davor su Filipović porijeklom su Bosanci,a Milan Bandić Hercegovac.

Informaciju da je Tomislav Tomašević porijeklom Bosanac mnogi su shvatili kao fake news komentirajući da je plasirana s ciljem da se oslabe njegove šanse u utrci za Zagreb.

Bandićevim odlaskom, po trenutnim anketama, u drugi krug na izborima za gradonačelnika Zagreba ulaze dva kandidata porijeklom iz BiH.

Lucija i Luka Tomašević, baka i djed Tomislava Tomaševića, kandidata za zagrebačkog  gradonačelnika, živjeli su u Vidovicama kraj Orašja. Imali su imali su šestoro djece od kojih je danas živo četvero.

Vidovice, u kojima danas živi oko 1600 osoba, ( 1991.  ih je bilo 2200)  poznate kao mjesto koje u katoličkoj crkvi dalo najveći broj svećenika i časnih sestara u odnosu na broj stanovnika. Iz Vidovica je i Ilija Janjić, nedavno umirovljeni biskup u Kotoru.

Tomislavom otac Smiljan ima sestru Mariju, dva pokojna brata Miroslava i Miju te braću Ranka i Ivu koji je danas generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Mons. Ivo Tomašević, stric Tomislava Tomaševića

Mon Ivo Tomašević, stric Tomislava Tomaševića, jedna je od važnijih osoba u crkvenoj hijerarhiji u BiH. Osim što je tajnik kardinala Vinka Puljića, mons. Tomašević urednik Katoličke tiskovne agencije biskupske konferencije BiH, priprema vijesti iz Crkve u BiH za Radio Vatikan na hrvatskom jeziku.

U svibnju prošle godine gorljivo je branio misu za Beliburg, koju je u  katedrali u Sarajevu vodio kardinal Vinko Puljić, govoreći da je je isključivo čin molitve za pokojne: “Crkva je molila za pokojne i ubuduće će moliti ne dopuštajući da bude uvučena u bilo koju ideologiju”, kazao je tada Tomašević.

Njegov nećak Tomislav u Zagrebu nije istupao na tu temu, a iz njegova kruga dolazilo su izrazito negativne reakcije i podsjećanje na Titove nasljednike i izjavu Mate Kapovića “serem vam se na Bleiburg”

Tomislavov otac Smiljan uvjereni je desničar. Dragovoljac je Domovinskog rata i član veteranskih udruga, a u karijeri je promijenio nekoliko stranaka

Nekad  je bio član HSP-a AS, a danas  član stranke Projekt Domovina, koju je 2015. godine osnovala Željka Markić. Smiljan Tomašević jedan je od dvoje vijećnika te stranke koji su 2017. izabrani u Gradsko vijeće Zaprešića. Druga vijećnica je Barbara Knežević, koja je u međuvremenu promijenila stranki i danas je članica Domovinskog pokreta i kandidatkinja te stranke za gradonačelnika Zaprešića.

Otac Smiljan zalagao se za micanje imena Trga maršala Tita iz Zagreba,  držao vatrene govore na prosvjedima, a sin Tomislav ranije je govorio da bi trg vratio. Pred izbore je ublažio je stav govoreći da je to periferna tema. Zamjetno je i da je na javnim nastupima i press konferencija sve je rjeđe okružen ekstremnim ljevičarima. Nema Rade Borić, nema Kekina, a Katarine Peović već je ranije otkačio iz svog kruga

O obiteljskim razgovorima oca desničara i sina ljevičara, gostujući kod Stankovića u Nedjeljom u dva, Tomislav Tomašević je kazao da zbog politike s ocem danima ne bi pričao:

“Kod nas je dolazilo do toliko zapaljivih situacija da danima ne razgovaramo. To je strast i emocije, neke stvari koje on kaže mene bi pogodile, neke koja ja kažem pogodile bi njega… On ima svoje stavove, ja svoje u  tim žustrim raspravama, a sličnih smo karaktera, rekli bi neke stvari zbog kojih bi požalili. Kako zbog toga danima ne bi razgovarali odlučili smo izbjegavati te teme”, kazao je Tomašević mlađi.

Iz biografija stričeva Tomislava Tomaševića jasno de je riječ o naglašeno desničarskoj i katoličkoj obitelji, a on je jedan od lidera ljevice u Hrvatskoj.  U ovom slučaju ne vrijedi uobičajeno pravilo da, u političkom smislu, jabuka uvijek pada ispod stabla.

Trenutno ne raspolažem podacima o porijeklu ili mjestu rođenja stanovnika Zagreba koji imaju pravo glasa, a prije osam godina, dok mi bili dostupni ti podaci, na izborima u Zagrebu pravo glasa je imalo 158.211 glasača koji su rođeni u BiH.

Taj podatak smatramo važnim uz napomenu da, suprotno očekivanom mišljenju, tek se njih 38 posto, izjasnilo kao glasači HDZ-a. Među doseljenicima iz BiH u Zagreb prevladavaju Hrvati, više ih je iz Posavine nego Hercegovine, ali nije zanemariv ni udio nehrvata ih iz BiH koji su doselili glavni hrvatski grad.

Uzimajući u obzir sve relevante podatke o izborima u Zagrebu, glasovi birača porijeklom iz BiH ponovno bi mogli odigrati presudnu ulogu

M. Marković/Foto: hrt

 

 

Previous articleOd “poštene Hrvatice”, preko Bosanke i Hercegovke do Bošnjakinje katolkinje
Next articleTjedni komentar “Vrijeme je odrediti politička pravila …..WAR …