Home Europa TOMIĆ: Najbolji put ka EU je put jednakopravnosti i konstitutivnosti

TOMIĆ: Najbolji put ka EU je put jednakopravnosti i konstitutivnosti

1247
0
SHARE

Osnovna tema na koju su ukazali gotovo svi oni koji su objavili tekstove u Zborniku radova znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem “Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu” promoviranom danas u Sarajevu ticala se potrebe za postizanjem balansa između kolektivnih i individualnih prava.

Zbornik je danas promoviran pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, a organizatori promocije su Univerzitet u Mostaru, Rektorski zbor Republike Hrvatske, Hrvatska akademija za znanost i umjetnosti u BiH, Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH i Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) Mostar.

Promotor Zbornika bio je rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić koji se kazao da ovaj zbornik nudi rješenja i mogućnosti za prevazilaženje identificiranih problema koji se tiču konstitutivnosti i jednakopravnosti Hrvata u BiH.

On kaže da je intencija bila dati akademski i stručni pogled na BiH posebno na odnose unutar BiH, dodajući da on nudi platformu za dijalog i otvaranje kritičkog prostora za razgovor u oko 40 radova napisanih na oko 600 stranica u kojem je sudjelovalo više od 70 stručnjaka.

Pojasnio je da su radove napisali bh. znanstvenici kao i stručnjaci s područja ustavno-pravnog i političkog života dali su svoje osvrte i analize te viđenje odnosa u BiH, a pojedini autori su nudili potencijalan rješenja za budućnost BiH.

– Kroz radove je vidljivo da je jedna od ključnih intencija bilo ukazati na vrijednosti Europske unije i na potrebu puta BiH ka EU. Najbolji put za to je put jednakopravnosti i konstitutivnosti – naglasio je Tomić.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras ocijenio je da je problem Hrvata u BiH samo dijelom osviješten u Europskoj uniji, ali i u Hrvatskoj te je mišljenja da se on unutar BiH nerijetko to pitanje umanjuje ili zanemaruje.

Dodao je da je obrazovanje važan element ostanka i opstanka Hrvata na ovim prostorima, a nesumnjivim je nazvao da su Hrvati stoljećima bili usmjereni prema Europi i kao takvi mogu pomoći da sve zajednice u BiH idu tim putem.

Njegov stav je da akademska zajednica može doprinijeti dijalogu iznoseći mišljenje da se jednakopravnost može ogledati i u tome da se osigura program na hrvatskom jeziku na javnoj televiziji te smatra da Hrvatska u tome može pomoći.

Član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Davorin Rudolf kazao je danas da ne može razumjeti Bošnjake u BiH kojima je, kaže, negiranje nacija devedesetih godina nanijelo užasne ljudske tragedije.

Dodao je da ne razumije Bošnjake koji se zalažu za princip jedan građanin – jedan glas, naglasivši da je takvo nešto moguće ostariti samo u jednonacionalnim državama jer se nikada nije uspijevala suzbiti dominacija najbrojnije nacije u višenacionalnoj državnoj naciji.

Promotor je bio i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Ugo Vlaisavljević koji je iznio nekoliko teza iz Zbornika od kojih se jedna odnosi na stav da sadašnje ustavno uređenje BiH nije kompatibilno s pravnom stečevinom EU.

– Dva uvjeta su neophodna da bismo shvatili specifičnu političku situaciju i to su domaće elite koje na tome ne rade nema konsenzusa u kakvom društvu živimo, a visoki predstavnici je ne razumiju i sa svojim amandmanima pokazali su da su pogoršali situaciju suživota naroda u BiH – pročitao je jedan od stavova iz Zbornika profesor Vlaisavljević.

Kazao je i da je konstitutivnost naroda ustavno načelo iznad svih drugih načela, iznoseći podatak da je 90 posto ljudi na prošlim izborima potvrdilo svoj identitet te treba pogledati istini u oči i prestati se pozivati na neke druge popise.

Promociji ovog zbornika prisustvovali su dužnosnici svim razinama vlasti u BiH, predstavnici diplomatskog kora, autori radova objavljenih u Zborniku, predstavnici akademske zajednice te predstavnici organizacija civilnog društva./Fena