Home Kultura U Mostaru održan sastanak izaslanstva HDZ BiH i SNSD-a

U Mostaru održan sastanak izaslanstva HDZ BiH i SNSD-a

841
0

U Mostaru je danas održan sastanak izaslanstva HDZ BiH i SNSD-a, a izaslanstva su predvodili predsjednici stranaka dr. Dragan Čović i Milorad Dodik.

„Prije svega evo da izrazim zadovoljstvo da mogu ugostiti predsjednika Dodika i suradnike iz SNSD-a, naravno jer imamo jedan krajnje korektan partnerski odnos koji gradimo već 10-tak godina. Razgovarali smo i o aktualnoj političkoj situaciji, naravno da uspostava vlasti na razini BiH, nema nijednog razloga da ne ide puno brže i tu se slažemo da apsolutno u najkraćem vremenu da u narednih dva tjedna treba taj posao završiti. Imamo puno tema o kojima trebamo razgovarati, naš europski put apsolutno nema alternative i kandidatski status i sve preduvjete za kandidatski status trebamo definitivno završiti. Naša suradnja se mora razviti i sa razine središnjica dvije stranke i do najnižih razina“, kazao je dr. Čović.

„Ja sam informirao gospodina Dodika da sam ovih dana razgovarao i s gospodinom Radončićem, a u srijedu imamo sastanak s SDA na sličnoj razini formata 1+3 ili 1+4 u Sarajevu gdje ćemo razgovarati na sličnu temu kako bi prije započeli ovaj proces uspostave vlasti na razini BiH odnosno Vijeća ministara. Mislim da trebamo puno više i na zajedničkim projektima raditi da se neke stvari životne ubrzaju, bez obzira je li u pitanju energetska, prometna ili neka druga infrastruktura. Vjerujem da našim susjedima možemo dati primjer da odnosi budu bolji, jer možemo mi naglašavati europski put i sve drugo kad su integracije u pitanju ali naši susjedi su kad smo mi u pitanju prioritet i ako tu imamo stabilnost kad su druga dva naroda u pitanju. Evo imamo jedan transparentan odnos, razmjenili smo naša mišljenja, potvrdili ovo naše partnerstvo koje treba i dalje snažiti“. naglasio je dr. Čović.

“Da potvrdim kvalitetu i sadržajnost sastanka i odnosa koji je u kontinuitetu. Potrebno je da se periodično sastajemo kako bi reagirali koordinirano na procese u državi. Nedopustivo se kasni s formiranjem vlasti u BiH imajući u vidu da je srpska i hrvatska reprezentacija već jasna. HDZ i SNSD čine vodstvo te dvije reprezentacije, čekamo da se u bošnjačkim redovima konsolidira ta politička volja”, kazao je Dodik.

“Informirao sam Čovića o razgovorima u Bruxellesu. Vidjeti ćemo u narednim danima da li postoji ozbiljna opstrukcija u formiranju vlasti i dati ćemo odgovore ili ne postoji. Uvijek smo dovedeni da bošnjačka strana traga za nečim, a onda zarobi čitavu strukturu i ne može ništa da se radi. Inače, sada ih pozivamo da zajedno to završimo. Postoji dovoljno kapaciteta. Očigledno da u BiH ništa ne može ići brzo, ovo je naš apel: Sredite svoju situaciju i dođite da se u skladu s Ustavom dogovorimo što tko treba da radi”,  kazao je Dodik nakon sastanka i dodao: “Jedna od tema je i reforma Izbornog zakonodavstva. SNSD podržava princip da drugi ne mogu birati drugom narodu predstavnike. HDZ je apsolutno fer”.

Dodik je kazao da nijedan potez u suradnji s Čovićem nije bio na “štetu trećeg”. “Nijedan naš potez nije bio na štetu trećeg i to mora da se zna. Samo primitivci mogu da razmišljaju da ovdje postoje neke skrivene namjere i teorije zavjere. Tako i ovdje, sve je jasno“, zaključio je on.

Previous articleMILJENKA KOŠTRO “MOST IZMEĐU NAS”
Next articleIz Kuta Naše Kraljice Sanijele Matković “DOĐI OPET”