Home Kultura Umirovljenim pripadnicima HVO-a do kraja mjeseca isplata 49 milijuna maraka zaostataka

Umirovljenim pripadnicima HVO-a do kraja mjeseca isplata 49 milijuna maraka zaostataka

1243
0

Pripadnicima HVO-aSlikovni rezultat za hvoi članovima njihovih obitelji do kraja veljače bit će isplaćeno oko 49 milijuna KM, i to iz proračuna Republike Hrvatske. Riječ je o zaostacima temeljem ugovora između BiH i RH iz 2006. godine.dnevnik.ba

Naime, pripadnicima HVO-a i njihovim obiteljima mirovine su isplaćivane od dana dobivanja odluke umjesto od dana podnošenja zahtjeva, tako da će sada dobiti novac i za razdoblje dok im je predmet bio u postupku, piše Večernji list BiH.

Za one koji su zahtjeve za umirovljenjem podnijeli u 2007. i 2008. godini zaostaci su već isplaćeni, a do kraja ovog mjeseca dug će biti izmiren i za one koji su zahtjeve podnijeli od 2009. do 2016.

Naime, zbog gospodarske krize od 2008., zapelo je s isplatom, te se sada dug isplaćuje od povrata neprimjereno isplaćenih mirovina iz drugih republika, odnosno od razlike u novcu koja se u HZMO-u stvorila nakon razrješenja prijepora s državama nastalim raspadom Jugoslavije. Na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje objavljena je informacija u kojoj se obavještavaju korisnici vojnih mirovina o isplati neisplaćenih svota mirovina za razdoblje od 2009. do 2016.

– Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obavještava korisnike invalidskih mirovina ostvarenih prema ugovoru između RH i BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a te nasljednike umrlih korisnika, koji su nadležnoj službi Zavoda dostavili pravomoćnu odluku o nasljeđivanju, kako su osigurana sredstva za isplatu neisplaćenih svota mirovina za razdoblje od 2009. do 2016. Neisplaćene svote mirovina korisnicima i nasljednicima u RH isplatit će se 12. veljače 2018., a korisnicima i nasljednicima u inozemstvu u veljači 2018. s mirovinom za siječanj 2018. – navedeno je na stranicama Zavoda za mirovinsko osiguranje RH.

Također se ističe kako je na neisplaćene svote mirovina koje se isplaćuju korisnicima u RH obračunat porez primjenom poreznih propisa koji su vrijedili za godine za koje se isplaćuju svote mirovinskih primanja. U obračunu poreza primijenjeni su osobni odbici za umirovljenike koje je Zavodu dostavila Porezna uprava, osim za zaposlene korisnike invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad i nasljednike kojima se mirovina oporezuje bez primjene osobnog odbitka.

– Zavod će, u skladu s propisima Ovršnoga zakona korisnicima kojima Financijska agencija provodi ovrhu na novčanim sredstvima, doznačiti dio zaostalih svota mirovina koje su izuzete od ovrhe na posebni račun, a preostali dio na transakcijski račun, i to prema podacima o računu koje elektroničkom razmjenom preuzima od FINA-e – stoji u spomenutoj obavijesti.

Nasljednicima umrlih korisnika koji imaju pravo na isplatu neisplaćenih svota neisplaćene svote bit će isplaćene nakon što Zavod zaprimi pravomoćnu odluku o nasljeđivanju.

Previous articlePredsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović primio igrače i upravu HMRK Zrinjski Mostar
Next articleHrvati Središnje Bosne najveće su žrtve Domovinskog rata