Home BIH Umjesto nove Vlade F BiH, usvojena Deklaracija Osmorke i HDZ-a, Deklaracija SDA...

Umjesto nove Vlade F BiH, usvojena Deklaracija Osmorke i HDZ-a, Deklaracija SDA i Zaključci NES-a i SBiH

215
0

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH završio je izvanrednu sjednicu na kojoj je usvojio zaključke i deklaraciju u vezi Informacije o Odluci o imenovanju premijera, zamjenika premijera i ministara u Vladi Federacije BiH, a koju je primio k znanju.

Prema prvom zaključku, Zastupnički dom je konstatirao da u ustavnom roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH, nije u potpunosti završen proces imenovanja Vlade FBiH kako to nalažu odredbe entitetskog ustava, odnosno nije dana suglasnost na Odluku o imenovanju Vlade kako to predviđaju rokovi propisani Ustavom.

Drugim usvojenim zaključkom zastupnici su izrazili opredjeljenje da se što prije formira nova Vlada i pozvali su sve sudionike u ovom procesu da se hitno iznađe rješenje za ovo pitanje da bi se ispoštovala ustavnost i zakonitost rada izvršne vlasti u Federaciji BiH.

Sve to zaključili su imajući u vidu istaknuto mjesto koje imaju izbori prema Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH i uložene napore međunarodne zajednice da bi se osigurala provedba rezultata izbora održanih 2. listopada prošle godine, a uvažavajući činjenicu da sadašnja Vlada, kako je navedeno, radi godinama u tehničkom mandatu i nije u mogućnosti provoditi reformske procese.

Ova dva zaključka usvojena su na prijedlog zastupnika HDZ BiH, SDP BiH, Naše stranke, Naroda i pravde, Narodnog europskog saveza, Pokret demokratske akcije i Bh.inicijativa-Kasumović Fuad.

Zaključke, koji su također usvojeni, predložili su zastupnici Stranke za BiH i Narodnog europskog saveza, po kojima Zastupnički dom zadužuje Ustavno povjerenstvo da u roku od 15 dana razmotri postojeći ustavni sustav i inicira usklađivanje ili izmjenu ustavnih odredbi za izbor Vlade FBiH, nakon promjena koje su nastale donošenjem amandmana na Ustav FBiH od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta, a sve radi postizanja ustavnog rješenja koje će omogućiti imenovanje i potvrđivanje Vlade sadašnjem, kao i svakom narednom sazivu Parlamenta FBiH.

Zastupnički klubovi Stranke za BiH i NES-a smatraju da se mora preuzeti odgovornost i iskoristiti mogućnost da se, u skladu sa Ustavom FBiH, usuglase i predlože i u poslovničkoj proceduri rasprave i usvoje “neophodni amandmani kojima će se postići efikasnost, funkcionalnost i harmoniziranost ustavnog sustava”.

Na prijedlog Kluba SDA na sjednici je usvojena i Deklaracija Zastupničkog doma o neprihvatanju najavljenog prijedloga OHR-a za izmjene Ustava FBiH i drugih zakonskih ili podzakonskih akata s ciljem produbljenja etničkih podjela i diskriminacije kroz izborni proces.

Usvajanjem ove Deklaracije Zastupnički dom poziva visokog predstavnika da odustane od nametanja odluke kojom bi bio prekršen Ustav FBiH.

Uz to Zastupnički dom je, po ovoj deklaraciji, osudio “kontinuirane tendencije i političke prijedloge i inicijative, bez obzira dolazile one iznutra ili izvan BiH, čiji je cilj da imaju uspostavu sustava etno-teritorijalne supremacije i obespravljenja manjinski zastupljenih etničkih skupina na pojedinim dijelovima državne teritorije i teritorije Federacije BiH, a koje dugoročno vode do rušenja ustavnog poretka države BiH”. Za Deklaraciju SDA glasovali su i zastupnici DF-a i SDP-a.

Današnja izvanredna sjednica Zastupničkog doma održala se da bi se ispoštovao Ustavom FBiH zajamčeni rok, koji ističe danas u ponoć, za formiranje Vlade FBiH.

Nakon što je predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara donijela Odluku o imenovanju Vlade FBiH 30. ožujka, na tu odluku dao je suglasnost potpredsjednik Federacije Igor Stojanović, dok svoj potpis nije dao potpredsjednik Refik Lendo.

Na osnovu toga, odnosno bez suglasnosti drugog potpredsjednika, a u skladu sa Ustavom FBiH, ta Odluka se nije mogla poslati Zastupničkom domu na potvrđivanje, te Vlada Federacije nije imenovana u predviđenom roku.

Tako je Zastupnički dom odlučio da zakaže današnju izvanrednu sjednicu kako bi razmotrio Informaciju o Odluci o imenovanju premijera Vlade, zamjenika premijera i ministara u Vladi Federacije BiH i donio je navedene zaključke i deklaraciju./Fena/ HMS/

 

Previous articleProšle su 22 godine od uništenja Hercegovačke banke
Next articleUSKRSNA ČESTITKA NAČELNIKA OPĆINE PROZOR-RAMA DR. JOZE IVANČEVIĆA