Home Kultura Vatikan smijenio austrijskog biskupa koji je zabranio misu na Bleiburgu

Vatikan smijenio austrijskog biskupa koji je zabranio misu na Bleiburgu

812
0
SHARE

Monsignor Engelbert Guggenberger, upravitelj koruške biskupije Gurk Klagenfurt, koji je zabranio slavljenje mise prilikom komemoracije na Bleiburškom polju, smijenjen je s dužnosti.


“Na dan sjećanja na Koruškog sveca zaštitnika procurilo je da je biskup Guggenberger već smijenjen i da će u Korušku doći Apostolski upravitelj. To bi trebao biti austrijski vojni kapelan, biskup Werner Freistetter”, piše kaernten.orf.at

Mons. Engelbert Guggenberger smijenjen je odlukom Vatikana, a nitko ne želi dati nikakve informacije o razlozima smjene. Crkveni poznavatelji sumnjaju u konkretan razlog.

“Pretpostavljam da su oni zakonske naravi. Nakon godinu dana ovlasti administratora se proširuju, a Rim je to htio spriječiti. Naravno, takav potez se pojavljuje kao kazna upravitelju. Mislim da je zamjena potpuno neprikladna, jer je Guggenberger obavio odličan posao “, kaže teolog Paul Zulehner.

Vojni biskup Werner Freistetter dolazi u Korušku biskupiju.

“Mislim da je ovo tranzicija, jer iz pouzdanih izvora znam da se razgovora o mogućeg biskupa iz Klagenfurta. Također znam da će novi biskup uskoro doći. Ovo je doslovni citat od onoga koji treba znati. Savjetujem da ljudi u biskupiji Klagenfurt sada Ernst Freistetter daju priliku da svoju službu obavljaju s dostojanstvom, a zatim ponovno pusti s mirom “, rekao je Zulehner.

Kardinal Christoph Schönborn u četvrtak navečer na propovijedi u katedrali sv. Stjepana obratio biskupiji Gurk-Klagenfurt. Prema Kathpressu, naglasio je da crkva u Koruškoj doživljava “teška vremena”.

Mons. Engelbert Guggenberger, smijenjeni upravite upravitelj koruške biskupije Gurk Klagenfurt, u Hrvatskoj je postao poznat nakon pismu koje je u ožujku ove godine poslao hrvatskim biskupima,

U pismu je napisao je da “analiza prošlogodišnjeg događaja pokazala je da je ta manifestacija politički instrumentalizirana i time šteti ugledu Katoličke crkve. Da nismo to učinili, predbacili bi nam da ne držimo distancu od fašizma”.

Hrvatska biskupska konferencija u cijelosti je odbacila razloge navedene u zabranu slavljenja mise zadušnice te rekla kako uskraćivanje mogućnosti molitve znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih.

Misa na Bleiburgu ipak je služena, ali s malom promjenom jer ju nije prevodio biskup nego mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskoga Caritasa, a Krčki biskup Ivica Petanjak održao je propovijed na Bleiburškom polju.

M. Markovć/Foto:cropix