Home Ostalo Velika Gospa u Kostajnici “Kralj “Hercegovačkog” Podneblja Jozo Vučić uveličao veselje

Velika Gospa u Kostajnici “Kralj “Hercegovačkog” Podneblja Jozo Vučić uveličao veselje

1514
0

U mjestu Kostajnica u Klisu u Općini Konjic, danas je upriličena proslava svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo ili Velika Gospa, odnosno poznatija u narodu Gospojina . Iako  je u tom mjestu, smještenom na ušću Neretvice u Neretvu (Jablaničko jezero), danas živi tek 14 osoba, u ratu protjerani domaći vjernici, kojih je tu bilo više od 100, okupljaju se u Kostajnici proslaviti velike blagdane poput Uznesenja BDM.

Kostajnica, mjesto u općini Konjic, filijala župe Obre, stoji ispod Bokševice na obali Jablaničkog jezera.

Župa Presvetog Srca Isusova Obri prenesena je župa Ostrožac, jer je gradnjom HE Jablanica 1953. potopljena. Pripada Ramskom dekanatu u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Inače, župa je osnovana u Ostrošcu 1919., a samo naselje formirano je još 1891. oko uskotračne pruge. Župna crkva u Obrima sagrađena je 1955 godine.

Na proslavu su pristigli brojni raseljeni Klišani sa svojim prijateljima koji su se najprije okupili na Misnom slavlju koje je predvodio svećenik Ljubo Zadrić iz župe Prozor. Uz svećenika Zadrića bio je bogoslov Tomislav Rajič koji je misno slavlje upotpunio sviranjem i još dva župnika. Župnik Ivan Ivančević iz župe Kostajnica i fra Ivica Karatović iz župe Žitače nakon čega je uslijedilo druženje uz razgovor o nekadašnjem životu i sadašnjem stanju.

VELIKA GOSPA u Kostajnici “Kralj “Hercegovačkog” Podneblja Jozo Vučić uveličao veselje

Tijekom slavlja neizostavna je bila pjesma koja je uz molitvu, razgovor razgalila dušu svih koji su uspjeli doći u svoju Kostajnicu. Sigurno će ih biti iduće godine više.

Nikolina Turić/ hercegovina.info

Previous articleVeličanstveni koncert Thompsona oduševio desetke tisuća ljudi u središtu Širokog Brijega
Next articleMarko LJubić “KOMENTAR: Ne prkosi Thompson na Širokom, njemu i njegovom narodu prkose gubitnici”