Home BIH VUKADIN ZA HMS: Teško da će se vlast u HBŽ formirati prije...

VUKADIN ZA HMS: Teško da će se vlast u HBŽ formirati prije formiranja na višim razinama

39
0
SHARE

Od listopadskih Općih izbora prošlo je već nešto više od tri mjeseca. Priče oko formiranja vlasti na državnoj, entitetskim te razinama županija odvijaju se različitom dinamikom. Ivan Vukadin, aktualni predsjednik Vlade Hercegbosanske županije (HNP) te mandatar za sastavljanje novog saziva Vlade, rekao je Hrvatskom Medijskom Servisu da će se vlast u spomenutoj županiji teško formirati prije formiranja vlasti na višim razinama.

Vukadin, koji je i predsjednik HNP-a, kaže da se formiranje vlasti u HBŽ nije moglo dogovoriti zbog složenosti političkih odnosa u navedenoj županiji koja je, kako napominje, “BiH u malom”.

“Buduću većinu će svakako činiti koalicija HNP – HDZ 1990 zbog činjenice da te dvije stranke imaju većinu u Klubu Hrvata. Još uvijek se pregovara skoro sa svim političkim stranka iako neke pokušavaju ‘napraviti 13 ruku’ bez većine u Klubu Hrvata sto se pokazalo do sada kao nemoguće”, kazao je Vukadin.

Ovdje valja napomenuti da Skupština Hercegbosanske županije ima 25 zastupnika, ali je za formiranje Vlade potrebno 17 ruku (dvotrećinska podrška). Također, sa 16 glasova za 30. prosinca 2022. (uoči Nove godine) izglasan je Proračun HBŽ za 2023 godinu. Analogno tome, može se pretpostaviti da će ta skupina zastupnika u dogledno vrijeme uspjeti formirati županijsku vladu.

Sugovornik HMS-a najavio je intenziviranje razgovora s potencijalnim partnerima u HBŽ.

-Idući tjedni su vrijeme za intenziviranje razgovora oko formiranja vlasti jer su se zbog Božićnih i Novogodišnjih blagdana razgovori usporili, zaključio je Vukadin./HMS/bók.ba