Home Ekonomija Zajedno s ljevicom pretekao Janšu: Marjan Šarec mandatar nove slovenske vlade

Zajedno s ljevicom pretekao Janšu: Marjan Šarec mandatar nove slovenske vlade

1358
0
epa06954380 New Slovenian Prime Minister Marjan Sarec (L) is congratulated by his predecessor Miro Cerar after his election at the Slovenian parlament in Ljubljana, Slovenia, 17 August 2018. Marjan Sarec, President of the LMS (List of Marjan Sarec) was elected new Prime Minister of Slovenia. EPA/IGOR KUPLJENIK

Slovenski parlament izabrao je u petak Marja Šarca za mandatara nove vlade.

Donedavnog gradonačelnika male općine Kamnik, bivšeg stand-up komičara i glumca tajnim je glasovanjem poduprlo 55 od 90 zastupnika u Državnom zboru.

Intelektualci u Sloveniji prosvjeduju protiv nove Šarčeve vlade: ‘Ta će vlada biti ekstremno lijeva i nestabilna!’

Zajedno s ljevicom pretekao Janšu: Marjan Šarec, bivši stand-up komičar potvrđen za mandatara nove slovenske vlade

Trideset i jedan je bio protiv, a jedan glasački listić bio je nevažeći.

Šarčeva vlada bit će “politički pristrana, retrogradna, neučinkovita i nesposobna za razvoj i reforme, a prema većini ocjena i kratkotrajna”, upozorili su slovenski intelektualci okupljeni oko Rupela 15. kolovoza.

Dugogodišnji nekadašnji ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, zatim Peter Jambrek, Romana Jordan, Matej Avbelj i Tomaž Zalaznik, navode u otvorenom pismu javnosti da bi Šarčeva vlada pet stranaka koju bi podržala i stranka Ljevica (L) bila ekstremno lijeva i nestabilna.

Lista Marjana Šarca (LMŠ) sklopila je koaliciju sa socijaldemokratima (SD), Strankom modernog centra (SMC), Strankom umirovljenika (DESUS) te strankom SAB bivše peremijerke Alenke Bratušek, te je tako relativni izborni pobjednik, desniJanez Janša postao gubitnikom izbora.

Za Šarca su glasala i dva zastupnika manjina te stranka Ljevica (L) koja neće ulaziti u vladu, ali će vladu podržavati u parlamentu.

Unatoč relativnoj izbornoj pobjedi Janše, slovensku Vladu će sastaviti bivši glumac i komičar s ljevicom?

Šarec je prije glasanja najavio da mu je prioritet sređivanje stanja u zdravstvu, da će nastaviti politiku uključivanja Slovenije u najuži dio zemalja EU integracije i da će se zalagati za dobre odnose sa susjedima.

Mandatar u roku od 15 dana mora parlamentu predložiti buduće ministre o kojima bi se trebalo glasati sredinom idućeg mjeseca.

Previous articleStrinić privremeno prekinuo karijeru zbog problema sa srcem
Next articleSTOP GOVORU MRŽNJE Vijeće za tisak pregledavat će komentare na portalima