Home Kultura Zakon kojeg su izglasovale bošnjačke stranke ruši Ustav BiH

Zakon kojeg su izglasovale bošnjačke stranke ruši Ustav BiH

986
0

Predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović izjavio je za Hrvatski Medijski Servis kako još nema informaciju kada će se Zakon o izbornim jedinicama i mandatima Parlamenta FBiH, kojeg su jučer usvojili zastupnici bošnjačkih stranaka u Zastupničkog domu Federalnog parlamenta naći na dnevnom redu Doma naroda.

– Nemamo još nikakvu informaciju o tome. No, stav Hrvatskog kluba Doma naroda Parlamenta FBiH bit će identičan stavu Kluba zastupnika HDZ BiH- HNS u Zastupničkom domu, a to je da taj zakon ruši Ustav BiH, da on negira presudu Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića i da je provedba presude Ustavnog suda BiH i izborno zakonodavstvo u nadležnosti Parlamenta BiH, odnosno državne, a ne entitetske razine, kazao je Martinović za HMS.

Martinović nije želio govoriti o tome kako će hrvatski izaslanici u Domu naroda postupiti kada se Zakon kojeg su jučer usvojili zastupnici bošnjačkih stranaka u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH nađe na dnevnom redu Doma naroda.

Podsjetimo, zastupnici Kluba HDZ BiH- HNS i zastupnici HDZ 1990 jučer su napustili sjednicu Zastupničkog doma nakon što su saznali kako se prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i mandatima Parlamenta FBiH našao na dnevnom redu sjednice, ocjenjujući kako je riječ o zakonu koji je u suprotnosti s presudom Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

Podsjetimo, spomentim zakonom predviđa se da se iz svake županije, odnosno kantona bira po jedan izaslanik svakog konstitutivnog naroda i ostalih u Dom naroda Parlamenta FBiH, ako takav postoji u županijskoj skupštini, što je odredba koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnom i stavio izvan snage u Izbornom zakonu. Zakon kojeg su usvojile bošnjačke stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, također, predviđa da se pri raspodjeli broja izaslanika svakog naroda u Dom naroda primjenjuje popis stanovništva iz 1993., što je također u potpunoj suprotnosti s presudom Ustavnog suda BiH.

Kao i u Zastupničkom Bošnjaci imaju većinu i u Domu naroda Parlamenta FBiH, no dvotrećinsku većinu u Hrvatskom klubu imaju izaslanici HNS BiH, a time i mogućnost pokretanja zaštitet vitalnog nacionalnog interesa pred Ustavnim sudom FBiH, ukoliko bošnjačka većina i u Domu naroda nametne zakon usvojen jučer u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta.

Problem je, međutim što pri Ustavnom sudu FBiH još nije kadrovski popunjeno Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, zbog čega Ustavni sud FBiH neće moći odgovoriti na zahtjev Kluba Hrvata.

Posljednji mehanimazm kojeg Hrvati imaju da bi spriječili nametanje protuustavnog zakona bošnjačkih stranaka je veto predsjednika FBiH. Naime, prema Ustavu da bi zakon usvojen u oba doma Parlamenta FBiH stupio na snagu i bio objavljen u Službenom listu FBiH ukazom ga mora proglasiti predsjednik FBiH.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara jučer je za N1 televiziju izjavio kako je on stupajući na dužnost prisegnuo da će poštovati i Ustav BiH.

-Zakon kojeg su usvojili zastupnici stranaka s dominantno bošnjačkim članstvom ruši Washingtonski i Daytonski sporazum i Ustav BiH. On je u suprostnosti s presudom Ustavnog suda BiH i kao takav ne može biti proglašen izjavio je Čavara

Previous articleHrvatska deklasirala Argentinu i izborila drugi krug!
Next articleBranitelji HVO-a bili začetnici slobode, prave autentične slobode hrvatskog naroda