Home Kultura Zovu me Sjećanja “Danas se navršava 12 godina od smrti književnika i...

Zovu me Sjećanja “Danas se navršava 12 godina od smrti književnika i novinara Dragana Šimovića

911
0

Na današnji dan 2007. godine, nakon kraće i teške bolesti, u 43. godini života, preminuo je književnik i novinar Dragan Šimović.

Priče i pjesme objavljivao je u mnogim listovima i časopisima, a dio njih je preveden na njemački, engleski, slovenski i makedonski jezik. Prvu knjigu priča “Misterij stolne lampe” objavio je 1990. godine u sarajevskoj Svjetlosti, nakon čega slijedi knjiga “Prolaznik” objavljena 1997. godine u nakladi Matice hrvatske Sarajevo i Zirala iz Mostara. Godine 2003. Šimović je objavio knjigu priča pod nazivom “Učili smo za pjesnike”. Iste godine zajedno s Josipom Mlakićem i Robertom Mlinarcem objavljuje knjigu “Triangulacija”.

Dobitnikom je prve nagrade za priču “Zijo Dizdarevic” 1988. godine, a uvrštavan je i u izbore i antologije. Šimović je rođen 14. lipnja 1964. godine u Gabeli kod Čapljine. Veći dio života živio je u Mostaru gdje je jedno vrijeme bio urednik u nakladničkoj kući Hercegtisak te kolumnist u više listova. U Mostaru je također pokrenuo vlastitu antikvarnicu “Škrinja”, koja je okupljala i promovirala razne književnike.

U znak sjećanja i poštovanja na pjesnika i kulturnog zaljubljenika, objavljujemo pjesmu Dragana Šimovića “Melankolično putovanje”.

“Melankolično putovanje”

Išli smo, išli smo i išli.
Sve smo svoje nosili sobom
netko dijete netko bolest
netko svoju smrt.

Išli smo išli smo išli
kroz polja kroz šume.
Putovima stranama
docima brdima
išli smo išli
bježali bježali.

Ništa nas zaustavit nije moglo
ni hrabrost naša ni strah.
Išli smo, bježali smo.
A tamo smo živili
tamo bili
tamo mrili
– k’o da nismo ni bili!

Pošli smo onda kad sila dođe.
I išli išli, tjerali ravno
i došli smo došli evo
– k’o da nas i nije!

Previous articleZvonko Marić više nije Hrvat
Next articleLik i djelo “barda nelustrirane Hrvatske“