Home BIH ŽZH: Promjene oko ostvarivanja egzistencijalne braniteljske naknade

ŽZH: Promjene oko ostvarivanja egzistencijalne braniteljske naknade

450
0
Na sjednici Skupštine Županije zapadnohercegovačke usvojene Izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji.

Po riječima ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Mladena Begića, jedan od novina je to što će pravo na egzistencijalnu naknadu moći nasljeđivati bračni partneri nakon smrti supružnika što do sada nije bio slučaj.

Dopuna ovog zakona se odnosi na to da ćemo uvesti pravo za sve supružnike umrlih razvojačenih branitelja bez ikakvih ograničenja. Nema dobnih ograničenja, a ni odredbe da mora biti na zavodu za zapošljavanje, a jedino ograničenje je ono prema federalnom propisu i vezano je uz prekodobne cenzuse, odnosno onaj tko nije u radnom odnosu i onaj tko ne prima mirovinu moći će ostvariti egzistencijalnu naknadu pod uvjetom da je umrli supružnik najmanje godinu dana bio pripadnik HVO-a, istaknuo je Begić.

Visina naknade ostaje ista kao i prije: 5 KM po mjesecu provedenom u HVO-u, što znači da će maksimalna mjesečna egzistencijalna naknada iznositi 275 KM.

Naša procjena je da bi 150 korisnika moglo ući u okvir i iskoristiti ovo pravo i za taj broj su planirana sredstva u proračunu i mislim da neće biti nikakvih problema, dodao je ministar.

Previous articleMarina Vukoja “Od Prosina pa do Zaušlja, torbu na ramena i u daleki svit po koru kruva
Next articleZdenko Ćosić: Izbori se trebaju održati, ali legalni!