Home BIH Mala Gospa – Šćit 2021. (foto/video)

Mala Gospa – Šćit 2021. (foto/video)

330
0
SHARE

Po staroj ramskoj tradiciji, blagdan Male Gospe od davnina slavi se u Gospinom svetištu na Šćitu. Tako je bilo i danas. Pred velikim brojem vjernika pristiglih iz brojnih krajeva BiH i susjedne Hrvatske, svečano misno slavlje predslavio je mons. dr. Tomo Vukšić, nadbiskup kaoadjutor vrhbosanski, piše rama-prozor.info.

Priprava za blagdan Male Gospe započela je u nedjelju trodnevnicom. Prvog dana trodnevnice slavljena je sv. Misa sekundicija p. Marka Petrićevića.

Drugoga dana trodnevnice u povodu početka školske godine, upriličena je ispovijed školaraca, učitelja, nastavnika, kao i blagoslov đaka i školskih torbi.

Sinoć, zadnjega dana trodnevnice, slavljena je sv. misa za hodočasnike koju je predvodio fra Zdravko Dadić, definitor Provincije Bosne i gvardijan u Sesvetskoj Sopnici.

Blagdan Male Gospe, obilježava se i kao Dan općine. Tim povodom, upriličeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomen ploča s imenima stradalih Ramaca kroz povijest.

Kroz dane trodnevnice i danas na blagdan rođenja Blažene Djevice Marije, svete Mise i cjelokupni program bili su upriličeni u samostanskom perivoju.