Home Ekonomija ČOVIĆ: Schmidt nije ni na čijoj strani, samo štiti BiH, jer ne...

ČOVIĆ: Schmidt nije ni na čijoj strani, samo štiti BiH, jer ne bude li legitimnog predstavljanja neće biti ni BiH

491
0

PREDSJEDNIK HDZ BiH KOMENTIRAO IZJAVE VISOKOG PREDSTAVNIKA

Dragan Čović, šef HDZ-a BiH i predsjednik HNS-a BiH, danas je u Grabovici komentirao izjave visokog predstavnika u BiH.

-Christian Schmidt, kao visoki predstavnik u BiH, mislim da nije na bilo čijoj strani. I kada je govorio o ovome da imamo problem legitimnog predstavljanja, govorio je i o zaštiti Bosne i Hercegovine. Jer ako toga ne bude, neće biti ni Bosne i Hercegovine. On samo štiti BIH, sva tri naroda i sve žitelje BiH – kazao je Čović.

Istaknuo je da Ustav mora profunkcionirati.

– Ono što sam ja čuo od gospodina Schmidta i kroz dva službena razgovora koja smo imali je, prije svega, davanje šanse BiH da profunkcionira kao normalna država. Dok je ovakav Ustav njega ćemo slijepo podržavati. Kada dođe neki novi, ako smo ga u stanju napraviti, neće se nametnuti. Mi ga moramo dogovoriti kao predstavnici politika u BiH i onda ćemo imati novi okvir koji ćemo opet morati poštivati. Lažno pozivanje na probosansko, neka mi netko objasni što znači probosansko u Bosni i Hercegovini, lažne patriotizme u ime jedne političke opcije ili grupacije mislim da je besmisleno.

Poručio je da će svi morati odraditi svoj dio posla po pitanju izmjena Izbornog zakona.

-Do kraja rujna imat ćemo intenzivne razgovore da taj posao okončano do kraja i da se više ne trguje oko toga ima li Hrvata previše u institucijama ili premalo. Ustav i zakon je okvir za naše ponašanje, a sve drugo smatrat ću rušenjem Bosne i Hercegovine i ti iz Sarajeva koji danas glasno zagovaraju takve priče u biti su najveći rušitelji normalne europske BIH pod plaštom neke građanske, kakve li već – naveo je Čović./

Previous articleMala Gospa – Šćit 2021. (foto/video)
Next articleSJETA