Home Herceg-Bosna 24 GODINE “SINOVA POSAVINE” Ne odlazite iz Posavine jer će onda sve...

24 GODINE “SINOVA POSAVINE” Ne odlazite iz Posavine jer će onda sve naše žrtve biti uzaludne

1210
0

U vojarni “Sinovi Posavine” u Bukovoj Gredi održana je svečanost u povodu 24. obljetnice 4. gardijske motorizirane brigade HVO-a “Sinovi Posavine”, piše Večernji list BiH.

24 GODINE “SINOVA POSAVINE” Ne odlazite iz Posavine jer će onda sve naše žrtve biti uzaludne

Zapovjednik 3. pješačke bojne 6. pješačke brigade OS BiH, pukovnik Anto Klaić, na početku svečane akademije pozdravio je sve uzvanike i podsjetio na vrijeme osnutka i herojskog djelovanja ove brigade, koja je formalno ustrojena početkom listopada ratne 1994. – Brigada je dobila i službeni naziv Sinovi Posavine jer su u njezin sastav ušli ponajbolji i najiskusniji pripadnici ratnih postrojbi Zbornog područja Orašje. To su ljudi koji su u jednom iznimno teškom vremenu, osim obrane vlastitih ognjišta, bili spremni i po cijenu vlastitog života ostati braniti i obraniti, ne samo Posavinu, nego i cijelu BiH – naglasio je pukovnik Klaić.

U sjećanje na poginule pripadnike brigade kod spomen-obilježja vijence su položili i svijeće zapalili bivši zapovjednici ove brigade, izaslanstva OS BiH, Općine Orašje, Skupštine PŽ-a s predstavnicima Udruga iz Domovinskog rata, MUP-a PŽ-a te izaslanika konzula RH u Tuzli Ivana Bandića. Sv. misu je predvodio don Goran Kosić, najmlađi vojni kapelan OS BiH. Uime Marine Pendeš, ministrice obrane i OS BiH, čestitku je uputio zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BiH, brigadni general Tomo Kolenda.

– Obilježavanjem ovih obljetnica otimamo i čuvamo od zaborava naše vitezove, umrle i nestale branitelje, ne samo pripadnike gardijskih brigada i prisjećamo se teških i ponosnih trenutaka kroz koje smo prolazili – poručio je general Kolenda. Ratni zapovjednik 4. gardijske brigade HVO-a brigadni general Mato Bilonjić je posebno pozdravio obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika brigade. – Nemojmo razmišljati o odlasku iz Posavine jer onda su sve žrtve koje su dale život za obranu ovoga prostora bile uzaludne – poručio je, uz ostalo, general Bilonjić.

Svim pripadnicima brigade, koja je nastala neposredno na prvoj crti oraško-šamačke bojišnice, čestitao je i zapovjednik 1. pješačke gardijske pukovnije OS BiH, pukovnik Martin Pažen

Previous articleKOŽUL ZA HMS: Izmjene Izbornog zakona bit će najvažnije pitanje pri formiranju vlasti
Next articleIz Kuta “Naše Kraljice”