Home Ekonomija KOŽUL ZA HMS: Izmjene Izbornog zakona bit će najvažnije pitanje pri formiranju...

KOŽUL ZA HMS: Izmjene Izbornog zakona bit će najvažnije pitanje pri formiranju vlasti

967
0

“Ono što se dogodilo s izborom člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda je nešto na što smo mi iz HDZ-a i HNS-a intenzivno upozoravali dulje od dvije godine kroz apelaciju Ustavnom sudu i zalaganjem oko implementacije te iste presude.“ rekao je Predrag Kožul, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u izjavi za Hrvatski Medijski Servis.

KOŽUL ZA HMS: Izmjene Izbornog zakona bit će najvažnije pitanje pri formiranju vlasti

Kožul smatra da je Ustavni sud vrlo jasno je rekao da je pitanje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda preduvjet funkcioniranja Ustava BiH u punoj formi što je dakako u dosluhu sa natkrovljujućim ustavnim načelom konstitutivnosti naroda. „Ishod rezultata po kojem je Komšić dobio isto ili više glasova od bilo kojeg bošnjačkog kandidata za člana Predsjedništva govori nam da je to bio smišljeni plan bošnjačkih političkih aktera. Ovakav ishod krši temeljna načela Ustava BiH, a posljedice po Bosnu i Hercegovinu bit će ozbiljne.“, ističe Kožul

Komentirajući političke poteze u predstojećem periodu Kožul ističe da odgovor stranaka HNS-a na ovu situaciju zahtjeva zajednički stav, usuglašenu reakciju i ozbiljan dogovor.

„Na posebnu ozbiljnost i odgovornost oko ove situacije tjera nas izborni rezultat, i HDZ-a i koalicijskih partnera i iz HNS-a. Dobili smo veću potporu nego prije 4 godine što nam jasno govori da su birači prepoznali i opasnost i problem te su nam dali povjerenje i obavezu da na ovu situaciju ozbiljno reagiramo predstojećim političkim potezima. Za sada bi bilo neozbiljno iznositi paušalne stavove, a naš odgovor bit će rezultat jednog promišljenog dogovora na razini HNS-a.“, istaknuo je.

Također, Kožul je mišljenja da će za donošenje jednog takvog stava posebno biti važni ukupni rezultati izbora na županijskim razinama što je bitno za buduće formiranje Doma naroda FBiH. „Mi ćemo inzistirati na dosljednoj provedbi presude Ustavnog suda što se tiče formiranja domova naroda, a pri tome očekujemo da će nam ovaj izvrsni izborni rezultat pomoći. Radit ćemo na legitimnoj zastupljenosti u Domu naroda FBiH, drugog izbora neće biti.“, rezolutan je Kožul.

Izborni rezultat HDZ-a i partnera iz HNS-a obavezuje na ozbiljno promišljanje o načinu formiranja izvršne i zakonodavne vlasti na razini države i entiteta.

„Iz izbornog rezultata jasno je da smo mi nezaobilazan faktor pri formiranju vlasti na svim razinama. Rezultat naše koalicije maestralan je i pobjednički na način kako nije zabilježeno kod druga dva naroda pa i u prethodnim izbornim ciklusima.“, kaže Kožul

Govoreći o bojazni od ponovne mogućnosti formiranja platformaške vlasti bez legitimnih hrvatskih predstavnika, Kožul je mišljenja da je izborni rezultat HDZ-a i HNS-a eliminirao je svaku pomisao na moguće formiranje raznih „Platformi.“bez upotrebe nasilja ili jedne bahatosti koja bi bila bez presedana, čak i u odnosu na one situacije iz 2000. i 2010. godine.

Kožul je na kraju apostrofirao da će ovakav izborni rezultat omogućiti političkim predstavnicima hrvatskog naroda da pitanje izmjena izbornog zakonodavstva riješe na način kojim će Hrvati biti zadovoljni, a da će sve biti vođeno presudom Ustavnog suda iz predmeta Ljubić. Postoje različiti modaliteti kojima se to može uraditi, a primarno je da naš interes ne bude oštećen.

„Pitanje Izbornog zakona bit će najbitniji element pri razgovoru oko formiranja vlasti, a od pitanja oko izbora Predsjedništva nećemo odustati sve dok ne omogućimo da legitimni predstavnik hrvatskog naroda bude u njemu.“, zaključuje Kožul. B. Galić

Previous articleDodikov SNSD osvojio sve što se može osvojiti, bez njega nemoguće formirati vlast na razini BiH
Next article24 GODINE “SINOVA POSAVINE” Ne odlazite iz Posavine jer će onda sve naše žrtve biti uzaludne