Home BIH Dodikov SNSD osvojio sve što se može osvojiti, bez njega nemoguće formirati...

Dodikov SNSD osvojio sve što se može osvojiti, bez njega nemoguće formirati vlast na razini BiH

995
0
SHARE

Na osnovu do sada prebrojanih glasova, Dodikov SNSD s koalicijskim parnerima DNS-om, SP-om i Ujedinjenom Srpskom, imat će uvjerljivu većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske od 50, od ukupno 83 zastupnika, te će čim se proglase konačni rezultati izbora moći formarati stabilnu entitetsk vladu, piše Hrvatski Medijski Servis.

Dodikov SNSD osvojio sve što se može osvojiti, bez njega nemoguće formirati vlast na razini BiH

SNSD je osvojio 31 mandat u entitetskom parlamentu (dva više nego 2014), Pavićev DNS 11, Đokićeva Socijalistička partija 6, a Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića 2 mandata.

SDS kao najveća oporbena stranka imat će 18 zastupnika, 6 manje nego 2014.-te, Ivanićev PDP 9, a Čavićev NDP 3. Tri mandata osvojila je i lista “Zajedno za BiH” predvođena SDA-om.

SNSD je učvrstio svoju poziciju u Republici Srpskoj, ali i na razini BiH. Imat će stabilnu vladu, mjesto predsjednice RS-a, osvojila je SNSD-ova Željka Cvijanović, dok je lider stranke iazabran za srpskog člana Predsjedništva. S obzirom na to vlast na razini BiH neće se moći formirati bez SNSD-a, koji će imati i uvjerljivu većinu zastupnika u Zastupničkom domu iz RS-a, ali i u Domu naroda Parlamenta BiH, ako se uopće mogne formirati s obzirom da bez Izmjena Izbornog zakona BiH neće biti moguće formirati hrvatski i bošnjački klub Doma naroda.