Home Herceg-Bosna 26. godišnjica: Široki Brijeg sjetio se raketiranja i šestero stradalih mještana

26. godišnjica: Široki Brijeg sjetio se raketiranja i šestero stradalih mještana

1051
0

U subotu 7. travnja 2018. godine obilježena je 26. godišnjica raketiranja Širokoga Brijega od strane JNA, u kojem je smrtno stradalo šest osoba.

U znak sjećanja na stradale civile i nekažnjeno raketiranje, u 9.55 sati oglasile su se sirene za uzbunjivanje u trajanju od 30 sekundi.

Pet minuta poslije, u 10 sati, Gradska uprava predvođena gradonačelnikom Mirom Kraljevićem i Udruge branitelja proisteklih iz Domovinskoga rata položile su na Trgu širokobrijeških žrtava vijenac i upalile svijeće za sve poginule hrvatske vojnike, kao i za sve nevino stradale civile tijekom Domovinskoga rata.

Podsjetimo, u ranim jutarnjim satima 7. travnja 1992., dva zrakoplova jugoslavenske vojske, koja su uzletjela iz Podgorice, nadletjela su Široki Brijeg i raketama zrak-zemlja i kazetnim bombama zasuli civilne ciljeve u užem dijelu Širokoga Brijega.

U tim napadima, pred svojim obiteljskim domovima u naselju Njivice, živote je izgubilo šestero Širokobriježana: Božo Soldo (1953.), Jozo Hrkać (1968.), Rajko Hrkać (1968.), Mladen Hrkać (1972.), Josip Hrkać (1978.) i Veselko Topić (1940.).

Previous articleZbog IK dr. Jure Burić istupio iz HDZ-a: “Postali ste ‘duhovni Černobil’ u hrvatskom narodu”
Next articleIvica Ursić – Uvijek nedjeljom: Ožiljci nade