Home Ekonomija “Branitelji u posjeti “VIBAR i Rudnici Široki Brijeg”

“Branitelji u posjeti “VIBAR i Rudnici Široki Brijeg”

1545
0
U ovim teškim vremenima kada nismo ni svijesni ozbiljnosti situacije u kojoj smo se našli, naviru mi sjećanja na neka, ne tako davna vremena, na proljeće 1991 godine, kada je skoro isto napeta i neizvjesna  situacija bila. I tada su mnogi nesvjesno negirali opasnost i nužnost samodiscipliniranja i samoorganiziranja. “Virus” je toliko očito i vidljivo bio nazočan a mnogi nisu shvačali kako moramo odmah u “obranu” kao što danas moramo u socijalnu “izolaciju”.
Tada 1991 godine su jednako naši životi bili ugroženi i napadnuti, ali nije bilo dijagnostičara ni testova koji bi nam pokazali stanje “virusa”. Danas su naši spasitelji doktori i bolnice, a tada 1991 godine oružana obrana obitelji, doma i slobode. Smrt se približila a oči su bile uprte u hrabre pojedince, uzdanice,, koji su znali i imali dara za organiziranje obrane i vođenje ljudi i  postrojbi. Neki su postali heroji, zaštitnici  postrojbi i branitelja. Mnogi su svoj život položili na oltar domovine, hvala im i neka im svijetlost vječna svijetli…
Razmišljam i svjedočim o teškim vremenima koja su izrodila karakterne i hrabre ljude.
Nakon završetka rata 1995-te godine počeo je proces izgradnje krhkoga mira na temeljima svih žrtava. Teško doba ali i ponosno vrijeme u kojem smo se spominjali svakog heroja domovinskog rata, svakog  hrabrog prvaka i dragovoljca.
Danas razmišljam o zaslužnim pojedincima iz moga kraja, o njihovom doprinosu u obrani opstojnosti hrvatskog naroda,  o događajima iz tog vremena,, a tada zaiskri i suza u očima.
Bože Galić, zaštitnik ne samo rodnog mjesta već i šire regije, dragovoljac domovinskog rata.
Josip Galić i danas kao i tada brine o braniteljskoj populaciji.
Slavko Galić se pamti kao prvi predsjednik moje Mjesne zajednice Ljubotići..
Frano Vukoja je prvi objavio vijest o utemeljenju “Poskoka”
Blago Ljubić Gera današnji član Vijeća udruge dragovoljaca i veterana HVO Široki Brijeg, proslavljeni nogometaš, zajedno sa Mladenom Ljubić Vajtom, i Zdenkom Ljubić Vrkom, utemeljitelj Prvog braniteljskog kluba dragovoljaca HVO u Bosni i Hercegovini..
Boro Hrkač, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana HVO Široki Brijeg..
Velik doprinos i značaj Rudnika boksita Široki Brijeg, i sadašnjeg direktora Stanka Ljubića, (sin prvog dragovoljca pripadnika “Poskoka” Zdravka Ljubića Zdrave, a netijak Cite Knezovića i pokojnog Keme.
Boksitni rudnici su uvijek tamo gdje treba, pa će biti  i suorganizatori  podizanja  spomen obilježja u Ljubotićima, pored braniteljskih križeva u grobljima sa istaknutim Svetištem Kruškovac, i braniteljskim parkom Osrdak,
Blagoslov i polaganj kamena temeljaca  će biti u Ljubotićima 04.travnja 2020.godine
na dan koji obilježavamo kao datum prvog organiziranja obrane u Ljubotićima ispred Boksita.
nazočit će svi Ljubotićani i prijatelji koji mogu doći a i posebno važni, s obzirom na ulogu u organiziranju i financiranju ovog događaja, Stanko Ljubić, Drago Galić  zvani Pajdo,koji je u samim počecima imao veliku ulogu i zasluge kao i kasnije u domovinskom ratu.
Koliko će ovaj sadašnji “virus” djelovati na događaj koji pripremamo ne znam, ali znam kako teška vremena stvaraju hrabre i odvažne ljude. ..
na taj dan  04. travnja 2020 godine  malo a veliko selo Ljubotići,, predvođeno svojim prvim ratnim zapovjednikom Mladenom Ljubićem Vajtom, će odati počast svim svojim poginulim u posljednjem domovinskom ratu, sjetit će se i odati počast  “škriparima” koji su zadnji ratnici “protiv komunista” u drugom svjetskom ratu i poraću, a  također hvalu dati i spomen svim  hrabrim hajducima i prviim kopljanicima kralja Tomislava…
(povijest se treba znati), jer Ljubotići su bili posljednji štit od Bizanta,.
Mnogo teških vremena u povijesti hrvatskog naroda, a narod je opstao svoj na svome, i nije se pokorio zlu, pa ni sad ne će, Ova  “izolacija ” je prigoda i šansa za povratak na “tehničke postavke” kako nas je Bog Stvoritelj i Otkupitelj  kreirao i poslao u život.
Živimo Božije Zapovijedi i  dolazi MIR a odlazi  strah i nemir.
.
Teška vremena će proći a kako ćemo se ponašati svaki od nas pojedinačno  odluku donosi..
.MLADEN LJUBIC VAJTA
Slikovni rezultat za stanko ljubić direktor boksita
Poslano s pametnog telefona Samsung Galaxy.

U LJUBOTICI KAO PRVO SELO U BIH ORGANIZIRALI ISPRED BOKSITA BIT CE UZ DIREKTORA LJUBICA I DRAGO GALIC PAJDO KOJI JE VELIKE ZASLUGE IMAO U DOMOVINSKOM RATU ALI I U SAMIM POCECIMA I ZATO LJUBOTICI PREDVODENI PRVIM RATNIM IZABRANIM ZAPOVJEDNIKO MLADENOM LJUBICEM VAJTOM NAPOKON ODAJU POCAST SVIM SVOJIM POGINULIMA A POSEBNO SKRIPARIMA KOJI SU ZADNJI BILI U DRUGOM SVETSKOM RATU PROTIV KOMUNISTA A NEK SE NEZABORAVI VRJEME HAJDUKA KAO I PRVIH KOPLJANIKA KRALJA TOMISLAVA JER LJUBOTICI SU BILI STIT POSLJEDNJI OD BIZANATA. …MLADEN LJUBIC VAJTA

Slikovni rezultat za rudnici boksita široki brijeg
Previous articleHERCEG: Sretni smo što u Hercegovini još nema koronavirusa, ali se ne možemo ponašati kao izolirani otok
Next articleLjubotićki Mačak “pridržava se korone”