Home Herceg-Bosna HERCEG: Sretni smo što u Hercegovini još nema koronavirusa, ali se ne...

HERCEG: Sretni smo što u Hercegovini još nema koronavirusa, ali se ne možemo ponašati kao izolirani otok

638
0
SHARE

-Mi smo na jugu, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, kao i u susjedstvu, u Dalmaciji i u Crnoj Gori, sretni jer još uvijek nemamo zabilježenih pozitivnih slučajeva koronavirusa. Isto tako, svjesni smo da se ne možemo ponašati kao izolirani otok kada je u pitanju ovaj požar, pandemija koronavirusa, rekao je Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ, obrativši se novinarima nakon izvanredne i proširene sjednice Vlade FBiH u Sarajevu, na kojoj je izglasana odluka o proglašenju nesreće u FBiH uzrokovane pandemijom koronavirusa, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Herceg kaže da je HNŽ na vrijeme poduzela sve mjere jer je imenovan Krizni stožer te su opremljene sobe za izolaciju. Dodaje da je svjestan važnosti koordinacije viših i nižih razina vlasti te da podržava mjere Kriznog stožera Federacije BiH.

„Upravo smo odgodili izvanrednu sjednicu Vlade HNŽ za sutra ujutro da bi naše mjere i aktivnosti uskladili s Federacijom BiH i mjerama koje će donijeti druge županije“, kazao je Herceg.

Predsjednik Vlade HNŽ kazao je da su danas donesene kratkoročne mjere, a da se mora razmišljati o donošenju dugoročnih mjera koje bi išle u pravcu zaštite gospodarstva i pomoći gospodarskom sustavu.

„Ako pročitamo sve izjave dužnosnika možemo steći dojam da je ova odluka o proglašenju nesreće zbog pandemije koronavirusa izvanredno ili predratno stanje. Molim vas, predstavnike medija, da takvu poruku danas ne pošaljete stanovništvu“, rekao je Herceg pojasnivši da nam ne treba panika.

Dodaje da mjere jesu ozbiljne, ali navodi da su one donesene kako bi se život prilagodio novim uvjetima i okolnostima.

-Dobro je da smo danas imali informaciju o stanju robnih rezervi te je dobro što je ministar trgovine predložio mjere o zaustavljanju divljanja cijena, što već imamo na terenu“, kazao je Herceg još jedom istaknuvši da je važno da se uputi poruka kako su donesene odgovarajuće mjere na federalnoj i županijskim razinama u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa.

Premijer HNŽ istaknuo je kako se ne treba utrkivati u donošenju mjera bez prethodne ozbiljne analize podsjetivši pri tom da i Hrvatska, koja ima puno više slučajeva oboljelih od koronavirusa nego BiH, postupno donosi mjere u borbi protiv pandemije uzrokovane zarazom virusom COVID 19./R. I./HMS/