Home Kultura Mediji presudili Merkel” POLITIČKI POTRES U NJEMAČKOJ:Analitički Tim bpz.ba

Mediji presudili Merkel” POLITIČKI POTRES U NJEMAČKOJ:Analitički Tim bpz.ba

588
0
German Chancellor Angela Merkel attends a meeting of the CDU/CSU parliamentary group at the Bundestag in Berlin, Germany, November 20, 2017. REUTERS/Axel Schmidt

POLITIČKI POTRES U NJEMAČKOJ: ‘OVO JE KRAJ ANGELE MERKEL’ Kancelarka neočekivano doživjela težak poraz u svom zastupničkom klubu, uslijedio je šok

Njemci su je izabrali da ih vodi, a ona je 18 godina kompetentno, vješto, predano i iskreno vodila više od 80 milijuna Njemaca.
Tokom ovih osamnaest godina njezinog vodstva u svojoj zemlji nisu zabilježeni prekršaji nad njom. Nije imenovala nikoga od svoje rodbine za sekretara ili ministra. Nije tvrdila da je tvorac slave. Nije se borila s onima koji joj je prethodio ili joj nije odgovarao. Nije govorila gluposti. Nije se pojavljivala po ulicama Berlina radi fotografisanja.
To je (A. Merkel) žena koju su prozvali “Svjetska dama” i opisali je kao ekvivalent šest miliona muškaraca.
Jučer je A. Merkel napustila mjesto vodstva stranke i predala ga onima koji je slijede, a Njemačka i njezin njemački narod su u najboljem stanju.
Reakcija njemaca bila je bez presedana u povijesti Njemačke – svi su ljudi izašli na balkone kuća i spontano pljeskali njoj, neprekidnih 6 minuta.
Njemačka je stala kao jedno, oprostivši se od njemačke čelnice, hemijske fizičarke koju nisu privlačile moda ili svjetlost i koja nije kupovala nekretnine, automobile, jahte ili privatne avione.
Napustila je piziciju nakon 18 godina!
Na konferenciji za novinare, jedna je novinarka pitala Merkel: „Primijetili smo da se vaša odjeća ponavlja.  Zašto? “Ona je odgovorila: “Ja sam državni službenik, a ne model.”
Na drugoj konferenciji za novinare pitali su je: “Imate li kućne pomoćnice koje čiste kuću, pripremaju hranu i tako dalje?” Njezin je odgovor bio: „Ne, nemam radnika i ne trebaju mi. Suprug i ja svaki dan radimo svoj posao kod kuće. “
Tada je drugi novinar pitao: “Ko pere odjeću, vi ili vaš suprug?” Odgovor: “Ja sređujem odjeću, a moj muž upravlja veš mašinom, i to se obično obavlja noću.”
Zaključila je riječima: “Očekivala sam da ćete me pitati o uspjesima i neuspjesima u našem radu u vladi.”
Gospođa Merkel živi u običnom stanu kao i svaki drugi građanin. Živi u ovom stanu dok nije izabrana za njemačku premijeru, nije vlasnica vile, sluga, bazena i vrtova.
Ovo je Angela Merkel, savezna kancelarka Njemačke, najvećeg evropskog gospodarstva.
Angela Merkel
Mediji presudili Merkel

Najutjecajniji njemački mediji objavili su uvodnike u kojima gotovo jedinstveno zaključuju da je ovo početak kraja vladavine Angele Merkel.

‘Merkel ne može dalje kao da se ništa nije dogodilo’, komentira Süddeutsche Zeitung.

‘Vrijeme kancelarke Merkel primiče se svome kraju’, piše u uvodniku glavna urednica Deutsche Wellea.

‘Može li Merkel ostati kancelarka’, pita se Bild.

‘Lame Duck Merkel’, naslov je komentara Frankfurter Allgemeine Zeitunga. (‘Lame Duck’ je termin uobičajen u američkoj politici, a koristi se ili za predsjednika na odlasku ili za saziv Kongresa na odlasku.)

Der Spiegel je svoj komentar naslovio sa ‘Oproštaj od vlasti’. (JL)

Previous articlePreminuo dr. Miroslav Tuđman
Next articleLICEMJERNA TIŠINA BH. DRUŠTVA. NISI SAMA, OSIM ŠTO – JESI!