Home Kultura Ante Jelavić: Šestorka neće biti osuđena za udruženi zločinački poduhvat

Ante Jelavić: Šestorka neće biti osuđena za udruženi zločinački poduhvat

1071
0
SHARE

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ante JelavićAnte Jelavić: Šestorka neće biti osuđena za udruženi zločinački poduhvat u Dnevniku 3 Federalne televizije govori o Herceg-Bosni, zatim kakvu presudu očekuje kada je riječ o slučaju Jadranko Prlić i drugi.

”Vjerujem da će konačna presuda haškoj šestroci biti pravična, i ne mislim da će u nju biti ugrađen termin udruženog zločinačkog poduhvata, jer se on nije dogodio i za to nema nikakvih dokaza”, rekao je gostujući u Dnevniku 3 Federalne televizije bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ante Jelavić.

”Ne vjerujem da će moji prijatelji biti osuđeni za udruženi zločinački poduhvat, mislim da nema prostora da to bude uključeno u presudu. Ako pak prvostupanjska presuda bude potvrđena to je zaista velika nepravda koja ne bi bila utemeljena na materijalnim dokazima”, dodao je Jelavić. Na pitanje što za njega znači činjenica da ga je Amerika dodala na svoju crnu listu, odgovara da je njegova savjest mirna.

”Ja sam se našao na toj listi zbog nenasilnog političkog djelovanja jer nisam prihvatio nametnuti izborni zakon, odnosno odbio sam mogućnost da mom narodu drugi narod bira predstavnike, kao i zbog činjenice što sam utemeljio HNS, krovnu instituciju Hrvata u BiH. Nije mi nikakvo opterećenje biti na listi sa ljudima koji su teroristi i zločinci, jer ja sam na nju stavljen isključivo zbog nenasilnog političkog djelovanja”.

Dodao je i kako je dostupan pravosuđu u svakom trenutku. Smatra da su odnosi Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH jako loši, te da se treba vratiti na temelje Daytonskog sporazuma. ”Posljednjih godina napravljen je veliki korak unatrag u hrvatsko-bošnjačkim odnosima i treba okrenuti novu stranicu.

Smatram da su najbolji odnosi u Hrvata i Bošnjaka bili u vrijeme rata, kada je oslobođen značajan dio BiH, ali i nakon samog potpisivanja Daytona.

BiH se treba vratiti na temelje Daytonskog sporazuma, i svi moraju prihvatiti činjenicu da je BiH država tri naroda i dva entiteta, da je Federacija domovina hrvatskog i  bošnjačkog naroda, a ne kantona, kao i ono najvažnije – da oba naroda trebaju biti jednakopravni te da i jedni i drugi biraju sebi legitimne predstavnike u zajedničke institucije”, rekao je, između ostalog, Jelavić.

 

kamenjar.com