Home Ostalo Braća po krstu i oružju

Braća po krstu i oružju

1338
0
SHARE

Otkriveno spomen-obeležje ruskim dobrovoljcima na brdu u Višegradu. Njih 37 živote dalo za RS, a sedam ih je poginulo na višegradskom ratištu Ruski dobrovoljci kod spomen-krsta  Foto: M. Kusmuk

ZA slobodu srpskog naroda u odbrambeno otadžbinskom ratu u BiH od 1992. do 1995. godine učestvovalo je oko 700 ruskih dobrovoljaca kao pomoć Vojsci Republike Srpske. Njih 37 živote je dalo za Republiku Srpsku, a sedam ih je poginulo na višegradskom ratištu. U čast stradalih u Višegradu je na brdu Stari grad otkriven spomen-krst visok pet metara i težak 400 kilograma.

Predsednik predsedništva Boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić rekao je da je krst simbol pravoslavlja koji vekovima spaja dva prijateljska naroda, srpski i ruski.

– Spomenik ne treba nikoga da vređa – poručio je Vasić, dodajući da dok su devedesetih godina prošlog veka svi bili protiv Srba, uz njih su stali ruski prijatelji.

Te ratne 1993. kao ruski dobrovoljac u redovima VRS borio se Boris Nemcov, danas pisac i novinar koji je u svojoj knjizi “Iz dnevnika ruskog dobrovoljca” opisao ratna dešavanja. Nemcovu je pripala čast da otkrije ovo spomen-obeležje.

– Nisam imao drugog izbora kada sam čuo da su naša slovenska braća ugrožena, da je ugrožena njihova kultura i tradicija, nego da im priteknem u pomoć. Bilo je sa mnom dosta moje ruske braće i više bih voleo da smo nekim lepšim povodom došli tada u Srpsku i Višegrad, ali vreme je bilo takvo i naš cilj je bio samo da branimo srpski narod – priča Nemcov.

Boris Nemcov, novinar i pisac, Foto: M. Kusmuk

Kao 23-godišnji mladić na višegradskom ratištu borio se Vladimir Sidorov, bio je učesnik bitke na brdu Zaglavak gde je poginuo Konstantin Bogoslovski.

– Na susednom brdu tog dana kada je poginuo Konstantin poginula su još dva naša brata, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov. Svi smo ovde došli iz ljubavi prema bratskom narodu kome je tih godina bila potrebna pomoć – seća se Sidorov.

Poznat mu je i film “Anđeo sa brda Zaglavak” koji je snimila novinarka Ljiljana Bulatović, a koji je posvećen Konstantinu Bogoslovskom.

– Gledao sam taj film i sećam se kada je Konstantin poginuo – kratko je prokomentarisao Sidorov.

Po završetku služenja vojnog roka Konstantin Bogoslovski je preko jednog kozačkog oficira saznao da se veliki broj ruskih dobrovoljaca sprema u rat u BiH.

– Ja sam odlučio i ići ću – rekao je Konstantin tada svojoj majci Ljudmili i uputio se na ratište.

U Rusiju se više nije vratio. Poginuo je na Zaglavku u borbama protiv muslimanskih snaga i sahranjen na vojničkom groblju na Megdanu sa još petoricom ruske braće.

Foto: M. Kusmuk

STALI U ODBRANU SRBA

BEZ ičijeg naređenja i komande oni su dobrovoljno došli kako bi se sa nama borcima VRS rame uz rame borili za pravoslavlje i slobodu našeg naroda. Ovo je način da se naš narod zahvali ruskom narodu na nesebičnoj pomoći u najtežim godinama – rekao je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.