Home Europa Članovi Predsjedništva BiH u audijenciji kod Svetog Oca pape Franje u Vatikanu

Članovi Predsjedništva BiH u audijenciji kod Svetog Oca pape Franje u Vatikanu

1682
0

Predsjedatelj Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i dr. Mladen Ivanić zahvalili su se papi Franji na audijenciji i prenijeli mu pozdrave svih naroda i građana Bosne i Hercegovine. Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su sa Svetim Ocem papom Franjom o aktualnoj situaciji. Istaknuta je važnost unapređenja političkih odnosa i intenziviranja reformskih procesa i ispunjenja uvjeta koji su u funkciji jačanja europske perspektive Bosne i Hercegovine.

U tom kontekstu najavljena je predaja odgovora na Upitnik visokim dužnosnicima Europske komisije, predviđena za 28. veljače ove godine. Istaknut je značaj nedavno objavljene Strategije o proširenju na Zapadni Balkan, koja naglašava otvorenu perspektivu članstva u EU za sve zemlje zapadnog Balkana.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost Svetom Ocu papi Franji i Svetoj Stolici na potpori koju su do sada pružali Bosni i Hercegovini te izrazili nadu da će se ta potpora nastaviti i u budućnosti u okviru napretka ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Nakon susreta članova Predsjedništva BiH sa Svetim Ocem papom Franjom održana je audijencija za izaslanstvo Bosne i Hercegovine, u kojem su zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić, veleposlanica Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici Slavica Karačić, dr. sc. Tonka Krešić-Gagro, predstojnica Ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića, Elvir Čamdžić, predstojnik Ureda člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, i Slavko Vučurević, savjetnik u Uredu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladena Ivanića.

Nakon audijencije kod Svetog Oca, članovi Predsjedništva BiH imali su susret s kardinalom Pietrom Parolinom, državnim tajnikom Svete Stolice. Istaknuli su da su bilateralni odnosi BiH i Svete Stolice prijateljski, uz visoku razinu razumijevanja i suglasnosti o najvažnijim političkim pitanjima u domenu bilateralnih odnosa i ukupnih međunarodnih odnosa.

Naglasili su da BiH iznimno cijeni pomoć Svete Stolice BiH i što u svom djelovanju zagovara toleranciju i ravnopravnost. Temeljni ugovor između Svete Stolice i BiH, i pored privremenih zastoja u pojedinim odredbama, ostaje trajna obveza BiH, koju ona nastavlja provoditi. Također, obveze iz oblasti Temeljnog ugovora i Dodatnog protokola koje su na sebe preuzele institucije BiH i entiteta ostaju trajne, a njihova provedba ostaje trajna obveza svih nadležnih institucija.

Kardinal Parolino je naglasio da Sveta Stolica pruža potporu BiH jer je i u njezinom interesu stabilna BiH s europskom perspektivom.

Ponovio je da Sveta Stolica podržava snaženje kulturnog i međureligijskog dijaloga, suživot u BiH i njen multietnički karakter.

Previous articleHormoni i hostese
Next articleZagrlio roditelje i otišao na rad u Njemačku: