Home Ekonomija ČOVIĆ: Izlazimo s dva stava

ČOVIĆ: Izlazimo s dva stava

299
0
SHARE

“Izlazimo s dva stava, isključivo realizacija Sporazuma iz Mostara koji je potpisan 17. lipnja. Više sam puta kazao da je završni rok lipanj, evo on je istekao pa nećemo uzeti to za zlo ako je četiri-pet dana duže jer će 4. srpnja biti razgovori na tu temu”, kazao je predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva HNS-a Dragan Čović uoči 23. sjednice Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Istaknuo je kako se nada da će dio razgovora biti završen u nedjelju.

“Tek onda slijedi veliki posao jer sve što mi eventualno dogovorimo ili napravimo kao iskorak treba u parlamentarnoj proceduri pripremiti, treba proći našu Interresorne skupinu koju čine sve stranke jer nije samo ovo tema za izmjenu Izbornog zakona ima tu puno i tehničkih detalja”, naglasio je Čović.

Naime, on ističe kako je stav HNS-a BiH nepromijenjen te neće odustati od svojih zahtjeva.

“Mi iz HDZ-a imamo jasne stavove koje smo iznijeli i mislim da su prihvatljivi jer uvažavaju sve presude suda u Strasbourgu i presude Ustavnog suda BiH kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva i kada je u pitanju Dom naroda FBiH. Te modele smo jasno predočili i obrazložili više puta ekspertima i građanima”, poručio je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović - Čović: Izlazimo s dva stava
Foto: Bljesak.info / Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović

Predsjednik HNS-a navodi kako se nada da će u nedjelju doći dio bilateralnog sporazuma, ali je bitno da javnost razumije kako je ipak riječ samo o bilateralnom sporazumu koji će morati biti pretočen u dokument pa se usvojiti prema parlamentarnoj proceduri kako i priliči.

“Moguće je da se prema tom dogovoru korigira ograničeno i Ustav BiH, što može biti baš ograničenog karaktera tipa da se riječ Hrvat, Bošnjak, Srbin kao imenice mijenjaju u pridjeve hrvatski, bošnjački, srpski ako time rješavamo neke probleme ili ako se slučajno dogovorimo da biramo u Federaciji indirektno dva člana predsjedništva. Tamo sad stoji u Ustavu da se dva biraju izravno ili direktno, da ispred tog stoji indirektno što sam već pojašnjavao. To su te simbolične izmjene, mislim kako više kapaciteta za izmjene Ustava u ovom trenutku nemamo jer nam tamo treba dvotrećinska većina za razliku od Izbornog zakona”, naglasio je Čović.

Hoće li biti dogovora?

“Trebao bih biti vidovnjakinja. Pa neće to biti , ali sam optimističan. Vrlo smo blizu dogovora Predsjedništva. Mislim da je samo pitanje izbora hoćemo li to uraditi izravno ili neizravno. Oba modela su razrađena, ali bi bilo nekorektno reći da smo se mi nešto dogovorili. Nismo, idemo u nedjelju da pokušamo tražiti rješenja. Vrlo sam optimističan da ćemo taj dio završiti u nedjelju”, kazao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović - Čović: Izlazimo s dva stava

Kako ističe, ako se i dogovore usvajanje tog dogovora može trajati dva ili tri dana, a možda se razvuče i na tri mjeseca.

“Duboko vjerujem da drugog puta nemamo nego dogovorit se, a prijatelji izvana su došli da nas ohrabre da se taj posao završi”, poručio je Čović.

I Izetbegović predstavnik konstitutivnih naroda

Čović je komentirao i nedavno usvojenu rezoluciju europskog parlamenta o BiH.

“Imamo rezolucija i rezolucija, mislim da je kolega u detalje pojasnio stav EU s kojim se ulazi u pregovore kada su u pitanju konstitutivni narodi. Bez dvojbe mislim da to više nitko ne može ni komentirati jer to su ustavne kategorije. Ako ne želimo mijenjati Ustav, a evidentno nemamo snage da ga mijenjamo. Moramo poštivati ono što je zadano, a to je jednakost tri konstitutivna naroda, legitimno predstavljanje naroda. To su stvari s kojima se možete ne slagati, to je legitimno. Ali, dok je ovakav Ustav i zakon morate ga poštivati kao takvog”, istaknuo je.

Čović je rekao kako je Izetbegović išao u Bruxelles kao predstavnik konstitutivnih naroda.

“Izetbegović je išao tamo kao predstavnik konstitutivnih naroda, išao je kao predsjedavajući Doma naroda Kluba Bošnjaka u Domu naroda, ne kao Bakir Izetbegović. To su činjenice koje se ne mogu zanijekati i što prije budemo tolerantniji čak i prema onima koji zagovaraju potpuno građansko društvo. Sasvim je to legitimno, međutim za to se mora promijeniti Ustav. Kada budemo imali kapaciteta za to onda ćemo to i poštivati i biti ustavo-domoljupci”, naglasio je Čović.

Konferencija za medije uoči 23. sjednice HNS-a BIH - Čović: Izlazimo s dva stava

Upitan o tome je li HDZ pristao na redukciju ovlaštenja u domovima naroda kako je to objavljeno u nekim medijima, odnosno da se domovi naroda bave samo vitalnim nacionalnim pitanjima Čović je kazao da “domovi naroda i Predsjedništvo su definirani Ustavom, a u Ustavu možemo raditi samo simbolične izmjene koje će otkloniti diskriminaciju i to da se svatko, u svakom dijelu BiH može kandidirati za domove naroda i Predsjedništva”.

Međunarodni dužnosnici ne vode pregovore

Pitanje ovlaštenja domova naroda je pitanje radikalne izmjene Ustava BiH i to ne dolazi u obzir i to nije tema za razgovore, uopće – naglasio je Čović.

Također, rekao je da u nedjelju “međunarodni dužnosnici neće na stol staviti ništa, jer oni ne vode pregovore” .

Ovo nije Dayton dva, ni sličan tip razgovora, nego ono što smo mi do sada dogovorili u društvu tih ljudi. Imamo sporazume, jedan smo riješili vezan za Mostar, drugi je vezan za Izborni zakon. Gospoda iz međunarodne zajednice očekuje da mi završimo svoje razgovore – naglasio je Čović.