Home BIH ČOVIĆ: Pitanje BiH je konačno na stolu, sada najveći broj članica EU...

ČOVIĆ: Pitanje BiH je konačno na stolu, sada najveći broj članica EU razumije odnose u ovoj zemlji

342
0

U svim razgovorima koje sam imao i koje ću imati tijekom kongresa Europske pučke stranke (EPP), želim vrlo jasno kazati kakva je pozicija Bosne i Hercegovine, istaknuti naš euroatlantski put i činjenicu da članstvo u Europskoj uniji nema alternativu te da smatramo kako ničim nismo zaslužili da nas se tretira drugačije od ostalih zemalja regije u procesu pridruživanja, izjavio je za Fenu predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji sudjeluje na dvodnevnom izvještajno-izbornom kongresu EPP-a u Rotterdamu.

Čović kaže da u brojnim bilateralnim razgovorima ističe koliko je bitno da imamo političku stabilnost u BiH kako ne bi došlo do bilo kakve sigurnosne ugroze.

– Mi smo usred izbornog procesa koji već traje i to daje jednu posebnu političku dimenziju nužnosti traženja političkih rješenja, a da istodobno osiguramo i demokratski proces izbora, kao i preduvjete da se mogu implementirati izborni rezultati bez obzira što do sada nismo promijenili Izborni zakon. Čini mi se da je to osnova svega, da ne smijemo ostati zarobljeni u nefunkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti kakvu imamo protekle četiri godine. Nadam se da će ovih dana biti razmatran državni proračun na Vijeću ministara i ubrzo usvojiti u Parlamentu BiH kako bismo koliko-toliko stvorili mogućnosti za stabiliziranje odnosa barem u narednih pet-šest mjeseci. To je period koji je pun izazova, u tijeku je kampanja i vidimo tu razne strategije, gdje se retorika i ponašanje prilagođavaju toj kampanji, ističe Čović.

Dodaje kako želi iskoristiti kongres EPP-a da skrene pozornost na sva ova pitanja, kroz prizmu HDZ-a BiH i HNS-a, vezano za osiguranje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda nakon ovih izbora, a kako bi se izbjegla bilo kakva politička blokada ili nestabilnost.

– Najveći broj sugovornika razumije naše odnose u BiH, a drago mi je što smo uspjeli i kroz političko djelovanje HDZ-a BiH, ali i kroz diplomatsko djelovanje Republike Hrvatske, pridobiti značajan broj zemalja, u čijem fokusu BiH uopće nije bila, da razumiju te naše odnose. Na tome i ubuduće treba uporno raditi, jer kako god to radimo mi, tako to nastoje raditi i drugi koji imaju drugačije poglede i interese u BiH. U svakom slučaju, interes za BiH je sve izraženiji. Od jedne potpune sjene u kojoj smo se nalazili protekle dvije godine, sad je pitanje BiH na stolu, razgovara se o Izbornom zakonu i političkoj stabilnosti BiH. Vjerujem da danas imamo najveći broj zemalja članica EU koji te odnose u BiH potpuno razumiju, zaključio je Dragan Čović.

Previous articleNajava:Genijalni Marin Topić: Oblik vode 02. Lipnja 2022.god 19.Sati Kosača
Next articleŽO HDZ BiH ZDŽ: Još jedan sramni incident nacionalne i vjerske netrpeljivosti prema Hrvatima