Home Kultura ČOVIĆ ZA HMS: SIP nema ovlasti mjenjati Izborni zakon, pritisci i govor...

ČOVIĆ ZA HMS: SIP nema ovlasti mjenjati Izborni zakon, pritisci i govor mržnje iz Sarajeva neće donijeti ništa dobro

941
0
SHARE

Kakve god špekulacije netko imao jasno je da se bez hrvatskoga naroda ne može napraviti vlast. Želimo kroz izmjenu Izbornoga zakona  osigurati legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti, upravo onako kako kaže presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da bismo eliminirali mogućnost da na narednim izborima bilo tko Hrvatima bira političke predstavnike, rekao je Dragan Čović , predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH te još uvijek aktualni hrvatski član Predsjedništva BiH,  u izjavi za Hrvatski Medijski Servis, u Grudama, gdje je sudjelovao na svečanosti obilježavanja dana ove općine.

“Što  se mene osobno tiče mi smo davno kazali da,  s obzirom na to da nemamo Izborni zakon, državom se ne može upravljati  niti implementirati izborne rezultate”, rekao je Čović za HMS.  To se posebno odnosi, dodaje Čović,  na Dom naroda FBiH i  sve što se veže uz Dom naroda prvenstveno misleći na  normalno funkcioniranje zakonodavne vlasti na razini Federacije i na razini države.

“Također, mislim i na izborni proces u čitavoj Federaciji jer se predsjednik Federacije direktno bira upravo na taj način”, kaže još uvijek aktualni član Predsjedništva BiH za HMS

“Učinit ćemo sve da prije uspostave vlasti u cjelini, nakon općih izbora imamo dogovoren i usuglašen izborni zakon, koji bi eliminirao mogućnost da na narednim izborima bilo tko Hrvatima  bira političke predstavnike”, rezolutan je Čović.

Čović naglašava da je nužno osigurati legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti, upravo onako kako kaže presuda ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a ona nalaže  legitimno predstavljanje na svim administrativnim razinama vlasti. “To ćemo uraditi s partnerima koji zajedno s nama žele graditi vlast. S predstavnicima srpskoga naroda već smo se oko toga dogovorili, a ja duboko vjerujem da ćemo se također dogovoriti s predstavnicima bošnjačkog naroda”, rekao je Čović za HMS.

Komentirajući pokušaje Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP BiH) da podzakonskim aktom riješi pitanje izbora izaslanika u Dom naroda FBiH Čović kaže da SIP  ima vrlo jasnu ustavnu, odnosno zakonom predviđenu nadležnost koja se ne tiče pitanja izmjene izbornog zakonodavstva,

“Jedino i isključivo zakonodavac  (Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine) može donositi izmjene izbornoga zakona. To je precizno definirano odlukom Ustavnog suda, na tome ćemo vrlo jasno inzistirati”, naglašava Čović važnost donošenja izmjena Izbornog zakona BiH u državnim zakonodavnim tijelima.

“Ja ne vidim zašto nekome trebaju špekulacije oko popisa stanovništva. Zadnji popis stanovništva, onaj iz 2013., rađen je upravo da bi bio u funkciji implementacije izbornih rezultata i ono će biti tako. Naravno, pritisaka sa svih strana ima.  Upravo oni koji su nas nekada optuživali za tobožnje blokade, a ja ni jednom riječju nisam spomenuo blokade, sada prijete blokadama”, kazao je Čović.  Hrvatski politički predstavnici izborit će se  da ne bude blokada, pojašnjava Čović,  na način da će se  usvojiti izmjene Izbornoga zakona i normalno funkcionirati.

Komentirajući pritiske političkog Sarajeva na SIP BiH, Čović ističe da ga ti isti  ne rade samo danas, već to rade naizmjenično kroz 7-8 mjeseci.

“Političke sile iz Sarajeva, koje vjeruju da su političke sile, mišljenja sam, idu krivim putem. Govor mržnje koji su koristili u tijeku predizborne kampanje, a i pritisci koji sada vrše mislim da neće donijeti ništa dobro. Mi se time ne opterećujemo”, kazao je Čović.

Rezimirajući izborni rezultat HDZ-a BiH i stranaka okupljenih u HNS predsjednik HDZ-a kaže da je on takav da se zna da će oni  imati vlast u svim županijama gdje živi hrvatski narod u jednom izvjesnom broju te predstavlja većinu ili uvjerljivu većinu, a jednako tako i na razini entiteta i ma razini Bosne i Hercegovine.

“Uostalom, ovakav izborni rezultat otklonio je mogućnost stvaranja novih “platformi”. Kakve god špekulacije netko imao jasno je da se bez hrvatskoga naroda ne može napraviti vlast. Dat ćemo puni doprinos da stvorimo ambijent kako bismo rasterećeni bilo čega išli dalje, a za to su nužne izmjene izbornoga zakona”, zaključio je u izjavi za HMS još uvijek aktualni Hrvatski član predsjedništva BiH Dragan Čović.  /Branimir Galić