Home Kultura Dan utemeljenja HVO-a

Dan utemeljenja HVO-a

1421
0

JUNACI

 

Naši junaci su

Kao sjeme trava po kosama razasuti

Sjeme moramo čuvati

Od svake plijesni pogane

Činiti, na vjetar dizati

 

U okna, u škrinje zavjetne skriti

Utopliti, posvetiti

 

Najjedrije, najčešće, najpoletnije

Ostaviti

Vjetru se nedat

Vjetar pričekat

Vjetar će doći

Vjetar mora doći!

Da ga raznese po ovoj goleti

Pa valjda će se,

Valjda će se jedno zametnuti (Ilija Smiljanić, “Zamka vremena”, 2018.)Dan utemeljenja HVO-a

 

Na današnji dan prije točno 26 godina, 8. travnja 1992. godine, osnovano je Hrvatsko vijeće obrane (HVO), oružana snaga i najviše izvršno i upravno tijelo Hrvatske Republike Herceg-Bosne te glavna oružana snaga Hrvata u Bosni i Hercegovini za vrijeme Domovinskog rata.

Današnji dan se slavi kao Dan utemeljenja HVO-a. HVO je nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme obrane 2005. godine, transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Dana 18. studenog 1991., hrvatsko političko vodstvo u Bosni i Hercegovini osniva Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu. Herceg-Bosna radi obrane Hrvata organizira Hrvatsko vijeće obrane (HVO) koji je službeno osnovan 8. travnja 1992. kao vrhovno tijelo obrane hrvatskog naroda u Hrvatskoj zajednici Herceg-Bosni i kao najviše izvršno i upravno tijelo Herceg-Bosne.

Već dan-dva nakon službenog osnivanja HVO ulazi u velike bitke sa nadmoćnom srpskom vojskom i JNA oko Kupresa gdje je pretrpio velike gubitke, a od 13-23. travnja 1992. slama veliku ofenzivu Srba prema Livnu i njihov pokušaj proboja prema Hercegovini i Neretvi. 23. lipnja 1992. HVO osvaja prvu agresorsku vojarnu u Čapljini.

6337 hrvatskih mladića poginulo je kao pripadnici HVO, uz brojne civile Hrvate Bosne i Hercegovine koji su bili žrtve strašnog rata od 1992-1995. HVO je imao ključnu ulogu u oslobađanju velikih dijelova Bosne i Hercegovine 1995.

Sloboda.hr/Tomislavcity

Previous articleIvica Ursić – Uvijek nedjeljom: Ožiljci nade
Next articleŠirokobriježanka uspijeva u Zagrebu radeći “najbolji posao na svijetu”