Home Kultura Diana Zadro “Primjeti se.”

Diana Zadro “Primjeti se.”

408
0
SHARE
“Nemoj na silu da pokušavaš da na sebe navučeš haljinu koja ti je manja za broj. Pokidaćeš je.Nemoj na silu da obuvaš cipele koje si prerasla još lani. Nažuljaće te.Nemoj na silu da vučeš nekoga za rukav. Da prosiš za uzvraćenu ljubav. Da moliš za nečiju pažnju. Ne ide.
Nemoj na silu da zadržavaš nekoga kraj sebe. Ne vrijedi . Što više nešto stežeš – brže će pući. I nećeš znati šta te je snašlo.Nemoj na silu da se smiješ . Vidi se da je lažno. Ne pitaj kako znam.Nemoj na silu da pokušavaš da otvoriš zatvorena vrata. Sa razlogom su zatvorena.
Nemoj na silu da čuvaš u kavezu ono što je predviđeno za slobodu.
Nemoj na silu da aplaudiraš, ako ti se ne dopada predstava ili nečija (ne)duhovita šala.
Nemoj na silu da održavaš dugogodišnja prijateljstva koja su štetna po tebe.Nemoj na silu da ideš na kafe posle kojih se vratiš sa migrenom. Koje te koštaju živaca. I popijenog brufena.Nemoj na silu da se rukuješ, pozdravljaš, pitaš za zdravlje.Nemoj na silu da jedeš kolač u gostima da ne uvrediš domaćicu, a ne sviđa ti se ukus oraha u njemu.
Nemoj na silu da budeš u pravu. Zašto bi uopšte imao potrebu da uvek budeš u pravu? Budi sretan.
Nemoj na silu biti izvještačeno ljubazan. Primjeti se.Nemoj na silu da hvališ nekoga. Primjeti se.
Nemoj na silu da izgovaraš „DA“ onda kada znaš da ne želiš nešto.
Nemoj na silu da obećavaš. Kakvo je to obećanje pod pritiskom?
Nemoj na silu da se trudiš da budeš interesantan drugima. Prvo budi sebi.Nemoj na silu da izlaziš u provod kada bi najradije bio kući, prejedao se kokicama i gledao novu epizodu omiljene serije.Nemoj na silu da budeš u vezi, čisto da bi imao nekoga. Slobodan i sretan daleko je bolja opcija od ove prve.
Nemoj na silu da grliš, ljubiš, voliš. Ako je sila onda nije ljubav. Ako je moranje onda nije ljubav. Ako je obaveza onda nije ljubav.
Nemoj na silu NIŠTA. Koštaće te naknadno. Tvog unutrašnjeg mira, strpljenja, života. I, šta onda?
Ako je na silu – onda neću. Hoću da baš hoću. Želim da baš želim.”
N.a