Home Ekonomija DODIK U OBJAŠNJENJU PARLAMENTU RS: Zaustavljanje gradnje Pelješkog mosta štetno ne samo...

DODIK U OBJAŠNJENJU PARLAMENTU RS: Zaustavljanje gradnje Pelješkog mosta štetno ne samo za Hrvatsku, već i za BiH i RS

799
0
Beograd, 1.9.2016 - Predsjednik Srbije Tomislav Nikoliæ i premijer Aleksandar Vuèiæ nisu pružili potporu održavanju najavljenog referenduma u Republici Spskoj, ali ni na koji naèin nisu željeli utjecati na promjenu politièkih stajališta legitimno izabranih politièara u tom entitetu BiH, priopæeno je danas je u Beogradu poslije sastanka najviših dužnosnika Srbije i Republike Srpske. Na slici predsjednik RS Milorad Dodik tijekom sastanka. foto HINA/ TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / ua
Beograd, 1.9.2016 – Predsjednik Srbije Tomislav Nikoliæ i premijer Aleksandar Vuèiæ nisu pružili potporu održavanju najavljenog referenduma u Republici Spskoj, ali ni na koji naèin nisu željeli utjecati na promjenu politièkih stajališta legitimno izabranih politièara u tom entitetu BiH, priopæeno je danas je u Beogradu poslije sastanka najviših dužnosnika Srbije i Republike Srpske. Na slici predsjednik RS Milorad Dodik tijekom sastanka. foto HINA/ TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / ua

Narodna skupština Republike Srpske petu posebnu sjednicu sa jednom tačkom dnevnog reda, Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS, po kojoj je Zaključak o prihvažanju službenog stava Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac od strane Republike Hrvatske, donesen bez konsenzusa na 4. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 16. srpnja 2019. godine, veoma štetan po vitalne interese.

Kao objašnjenje zašto je izgradnja Pelješkog mosta destruktivna po vitalne interese Republike Srpske, Dodik je naveo da “RS nije za parcijalna i dnevnopolitička rješenja spornih pitanja sa susjedima, pogotovo kada je u pitanju državna granica, neovisno od toga je li u pitanju kopnena ili granica teritorijalnog mora.

“Izdvajanjem kao spornog samo pitanja izgradnje mosta Komarna – Pelješac, koji se nalazi na teritoriji Republike Hrvatske, a zanemarivanjem drugih pitanja kao što je granica kod Kostajnice, zatim pitanja granice s Republikom Srbijom i drugih pitanja, ne doprinose razvijanju dobrosusjedskih odnosa i nanose štetu kako BiH tako i njenim entitetima. Rješavanje pitanja koja su po mišljenjima nekih stranaka po ovom pitanju ili u ovom slučaju mišljenja dva člana Predsjedništva BiH sporna na način da se donosi zaključak s 11 točaka kojim se zahtjeva da se stopira projekat koji financira EU, a gradi firma China Road and Bridge Corporation izabrana na tenderu u susjednoj državi, je ponašanje koje nanosi štetu ugledu Bosne i Hercegovine i njenim interesima”, naveo je Dodik.

U obrazloženju, koje prenosi N1, Dodik navodi da, ukoliko se smatralo da je ugrožen interes BiH, trebalo se postupati prije nego što je početa izgradnja mosta, a ne sada kada je most već u drugoj fazi izgradnje.

“Republika Srpska se odgovorno ponaša i nije joj cilj nanošenje štete i pozivanje na blokiranje projekata i samim tim nanošenje šteta susjednim državama, izvođaču radova i financijeru samog projekata bez ikakve koristi za RS, a uvjereni ni za BiH. Donošenje ovog zaključka od strane dva člana Predsjedništva BiH isti dan kada je potpisan sporazum o izgradnji mosta na Savi kod Gradiške, ukazuje da šteta koja se želi proizvesti nije samo šteta za Hrvatsku, nego se neizravno želi ugroziti projekat mosta na Savi kod Gradiške koji je od vitalnog interesa za RS”.

Kako je naveo, iz svega navednog proizilazi da je ova odluka štetna po vitalni interes RS te je pozvao zastupnike u NSRS da ovu izjavu o proglašenju potvrde dvotrećinskom većinom u roku od deset dana po upućivanju.

“Potvrđivanjem izjave o proglašenju, na način kao što je navedeno, osporeni zaključak Predsjedništva BiH neće stupiti na snagu”, stoji u izjavi./HMS/mmportal.net

Previous articleKOŽUL O PELJEŠKOM MOSTU Odluka o zaustavljanju izgradnje dio bošnjačke političke agende
Next articleMladen Pavković: Nekada su ga pljuvali i gazili, a sada ga uzdižu u nebesa