Home Kultura KOŽUL O PELJEŠKOM MOSTU Odluka o zaustavljanju izgradnje dio bošnjačke političke agende

KOŽUL O PELJEŠKOM MOSTU Odluka o zaustavljanju izgradnje dio bošnjačke političke agende

766
0
SHARE

Zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Predrag Kožul smatra da je odluka Predsjedništva BiH da se zaustavi izgradnja mosta na Pelješcu “dio bošnjačke političke agende kojoj su cilj i posljedica loši politički odnosi sa susjedima, te ističe da je dobro što je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik to prepoznao”.

“Indikativno je da se takva nepotrebna i štetna odluka donosi u tajmingu političke krize i nemogućnosti donošenja ključnih odluka za BiH, ali i ozbiljnih zajedničkih prometnih projekata s Hrvatskom”, rekao je Kožul za Srnu, precizirajući da misli na mostove na Savi kod Svilaja i Gradiške.

On je podsjetio da su politički predstavnici Hrvata u BiH u više navrata isticali da je u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta postignut kvalitetan stručni dogovor Hrvatske i BiH, te da je riječ o projektu od koristi za obje zemlje.

Prema njegovim riječima, jučerašnja odluka Predsjedništva BiH banalna je i nepotrebna, te neće posebno uznemiriti nikoga izvan Sarajeva.

“Odluka je donijeta u maniru besposlenih ljudi koji se, ako neće ili ne mogu raditi svoj posao, a to je da formiraju vlast u BiH, bave tuđim poslovima – Pelješkim mostom”, rekao je Kožul.

Navodi “da je dobro da je barem jedan član Predsjedništva BiH to prepoznao”, Kožul je ocijenio “kao ozbiljno što se na ovako banalnom pitanju koristi princip preglasavanja”.

“Ostaje nam čekati dalja preglasavanja iz kojih ništa dobro neće izići”, zaključio je Kožul.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik preglasan je jučer prilikom usvajanja zaključka o službenom stavu BiH u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac. Za zaključak su glasovali Komšić i Džaferović, a Dodik je bio protiv.

Dodik je najavio pokretanje pitanja vitalnog entitetskog interesa u skladu s rokovima propisanim Ustavom i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, a konačnu odluku o tome donijet će sutra Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici./HMS/mmportal.net