Home BIH Dr. Dragan Čović sudjelovao na EPP Summitu Europske unije i Zapadnog Balkana...

Dr. Dragan Čović sudjelovao na EPP Summitu Europske unije i Zapadnog Balkana u Ljubljani

595
0

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH dr. Dragan Čović jučer je u Ljubljani sudjelovao na Summitu Europske unije i Zapadnog Balkana u organizaciji Europske pučke stranke. Summit, koji je okupio EPP lidere iz Europske unije i Zapadnog Balkana, se bavio EU perspektivom država Jugoistočne Europe te odnosima EU-a i regije.

Dr. Čović je na Summitu održao govor o trenutnom stanju te EU perspektivi BiH, naglašavajući ključnim izmjene Izbornog zakona BiH i ograničene ustavne izmjene. Osobito je istaknuo zabrinjavajuću retoriku koja destabilizira osnove funkcioniranja BiH, ističući kako BiH može preživjeti jedino kao multietnička i multikulturalna zajednica ustavno ravnopravnih triju konstitutivnih naroda i svih njenih građana koje će predstavljati legitimni predstavnici.

Osvrnuo se na Mostarski sporazum koji je, kako je istaknuo, primjer kojega treba slijediti u izmjeni Izbornog zakona. Istaknuo je i kako se implementacija istog sporazuma izbjegava te upozorio na prakse preglasavanja i retorike zagovaranja brisanja temeljnih odrednica BiH. Dr. Čović je kazao kako bez usuglašenih izmjena izbornog zakonodavstva ne postoje uvjeti za održavanje Općih izbora sljedeće godine, ističući kako predstavnici hrvatskoga naroda u BiH žele očuvati euroatlantske perspektive i domovinu BiH.

Na marginama Summita dr. Čović je održao radne sastanke s brojnim EPP dužnosnicima, uključujući i s predsjednikom Europske pučke stranke Donaldom Tuskom te Aleksandrom Vučićem i Boykom Borisovom.

Fotografije, izvor: Europska pučka stranka (EPP)

Previous articleMarina Vukoja “Koritski biseri, još uvijek neiskorišteno blago! Voda!”
Next articleMarina Vukoja “Kako voziti off-road?”