Home Ekonomija DUVANJSKI POJMOVNIK: Dignuti na vitar

DUVANJSKI POJMOVNIK: Dignuti na vitar

1669
0

Preteča marketinga, prezentiranja, glasnogovorništva, PR-ovanja i medijskog spinovanja. Nekada se žito dizalo na vitar(bacalo u zrak kako bi vjetar odvojio pljevu od zrna), pa bi pliva otišla daleko, rasula bi se svukud po susjedstvu i do na kraj sela. Moguće je da je u ovoj radnji logičko uporište našeg pojma, ali nismo sigurni,DUVANJSKI POJMOVNIK: Dignuti na vitar toliko stari ipak nismo. Ako danas nešto u Duvnu želite dignuti na vitar, onda koristite mandino-selo.com i tomislavcity.com, a ponajviše Radio Tomislavgrad. Ipak ne podcijenimo prezentatorsku i marketinšku moć naših starih tetaka, one su još uvijek u stanju nadjačati sve lokalne medije.

Kolika je snaga PR-a, plasiranja dezinformacija i medijskog spinovanja osjetili smo na vlastitoj koži kroz ciljano izgrađene stereotipe i umjetno stvorene teze o hercegovačkom lobbyu u Zagrebu, «udruženom zločinačkom poduhvatu» i bezbrižnom životu na Zapadu. Sve biser do bisera.

I u stara vremena bilo je PR-a (public relations). U jednoj ruralnoj legendi, ne baš bogati ni zgodni momak Antiša zagleda se u pivanu curu Biku. Naravno, Bika neće ni Faljen Isus da mu kaže. I dok su svi momci na silu, Antiša zbunjeno luta po selu. Kad ga drugi momci sretnu po povratku sa sila i pitaju gdje je bio, on ponosno odgovori: Silio sam s Bikom. Naravno da mu nitko (normalan) ne povjeruje, ali malo-pomalo, stalnim ponavljanjem iste radnje i priče, Antiša postigne da ipak netko naivan počne vjerovati njegovim riječima. Kad taj naivčina ponovi Antišinu priču, ona naglo dobije na uvjerljivosti jer dolazi iz naizgled ozbiljnijih i objektivnijih usta. Upornim ponavljanjem, priča se raširi i drugi momci počnu zaobilaziti Biku, jer, navodno, Antiša kod nje dolazi na silo. Tako to potraje dvije – tri godine, dok Bika ne shvati da su se njezine vrsnice već poudale i pomisli: Pa nije ni Antiša toliko loš.

 

E to ti je PR.

 

Tekst: M.P. i T.M.

Ilustracija: M.P.

Izvor fotografije “Tomislavgrad/Duvno/Županjac na starim razglednicama i fotografijama” (fb stranica)

 

Previous articleALTERNATIVA ILI NOVA PLATFORMA?
Next articleVozilo skoro potpuno uništeno nakon udara u divljega konja!