Home Vijesti Fra Marko Bitanga: Fra Karla Ćuluma su ubili mjesni komunisti iz Zavojana

Fra Marko Bitanga: Fra Karla Ćuluma su ubili mjesni komunisti iz Zavojana

1294
0

Župnik župe Zavojane, fra Marko Bitanga, reagirao je na članak koji je o istraživanju ubojstva fra Karla Ćuluma i o njemu osobno objavila  Slobodna Dalmacija.

Reakciju fra Marka Bitange prenosimo u cijelosti:

>>Fra Marko Bitanga: Fra Karla Ćuluma ubili su lokalni komunisti

“Povrijeđen sam, razočaran i tužan zbog ovog tendencioznog teksta. Da je pisan u komunističko vrijeme ne bi ga bilo stid. Dvojica novinara svratila su se kod mene usput, bez najave, da razgovaraju sa mnom o fra Karlu. Ostavio sam sve i primio ih. Oni nisu gotovo ništa objavili od onoga što sam im kazao, a ono što su objavili, izokrenuli su.

Dakako, nisu naveli da su svi zavojanski župnici prije mene, počevši od fra Bernardina Kambera, koji je došao prvi u Zavojane za župnika poslije fra Karlova ubojstva, došli do istog saznanja o fra Karlovu ubojstvu, a to je – fra Karla su ubili mjesni komunisti. Posebno sam im istaknuo fra Jakova Viru koji je od jednog župljanina dobio i pismenu IZJAVU o fra Karlovu ubojstvu. Fotokopiju te izjave dao mi je profrsor dr. fra Karlo Jurišić. Pronašao ju je u arhivu makarskog samostana. Orginal se čuva u arhivu naše Provincije. Dr. fra Karlo Jurišić i sam je kratko vrijeme vršio službu zavojanskog župnika. Osobno mi je više puta rekao da je i on došao do istog saznanja da su fra Karla Ćuluma ubili mjesni komunisti.

Novinarima sam spomenuo i pismeno svjedočanstvo koje mi je dao bivši dugogodišnji župnik Vrgorca i dekan Biokovskog dekanata fra Vjeko Vrčić. On se bavio proučavanjem povijesti Vrgorske krajine. Napisao je i knjigu pod tim naslovom. U jednoj svojoj neobjavljenoj skripti pozabavio se i fra Karlovim ubojstvom i napisao je iznimno važno svjedočanstvo u kojem poimenice spominje jednoga fra Karlova ubojicu. Fra Vjeko mi je osobno dao tu skriptu nakon što sam 2003. došao u Zavojane za župnika. Prije smrti, dok je još bio pri svijesti, to svjedočanstvo mi je i potpisao. (O tome imam i tonski zapis.)

U tekstu stoji da sam ja naveo više verzija fra Karlova ubojstva. To je sasvim netočan navod. Samo je jedna verzija. Spominje se više imena koja su postupno otkrivana. Već su mi neki prije prigovarali da kao ubojice navodim različite ljude. To je stoga što je u ubojstvu sudjelovalo više osoba.

Novinarima sam također kazao kako imam niz svjedočanstava koja govore u prilog da su počinitelji fra Karlova ubojstva mjesni komunisti. Posebno sam istaknuo svjedočanstvo jednog komuniste i prvoborca koji mi je opetovano posvjedočio da fra Karlo na nikakav način nije surađivao s partizanima. Štoviše, taj partizan, s kojim sam razgovarao 2013. godine, posvjedočio mi je da je fra Karlo u crkvi na misi govorio svega i svačega protiv partizana. O tome ih je izvještavala jedna žena. On i još jedan došli su u crkvu po zadatku da iz prve ruke čuju što fra Karlo govori protiv njih. Fra Karlo ih je, po njegovu kazivanju, udaljio iz crkve rekavši im da su oni komunisti i da nemaju što raditi u crkvi te da on, dok su oni u crkvi, neće govoriti misu. (Dio razgovora s tim prvoborcem sam i tonski zapisao.)

Rekao sam im da je dotični prvoborac i komunist i na dan ubojstva bio kod fra Karla s još jednim funkcionerom kojega je poimenice spomenuo. Došli su radi osnivanja Partijske omladinske organizacije u Zavojanima. Fra Karlo ih je presreo i svratio u župnu kuću. Dotični mi je kazao da im je fra fra Karlo u kući obećao da više neće govoriti protiv njih, a oni njemu da neće ništa poduzimati protiv njega. Kazao mi je da je tu istu večer fra Karlo ubijen i krivnju za njegovo ubojstvo je prebacivao pripisao je ustašama. Kazao je da je fra Karlova kuharica, koja je živjela s njime, izvjestila ustaše da se sastao s njima pa da su da zato ustaše ubile. Kada sam mu ja stao govoriti svoja saznanja i počeo navoditi imena osoba koje su povezuju s fra Karlovim ubojstvom, on se iznenadio. Nevoljko mi je onda priznao da je netko iz partizanskih redova ubio fra Karla. On nije bio zato da se ikoga ubija. Kod ubojstva nije bio prisutan. Poslije nije išao u Zavojane istraživati kako se to dogodilo. Kazao je da mu je žao što je fra Karlo ubijen, iako je bio svećenik. Po njemu, ubojica je ušao kroz prozor i nožem rasparao fra Karla. Rekao je da je već umro, što znači da je poznavao ubojicu.

U tekstu nema ni spomena potresnog svjedočanstva koje sasvim rasvjetljava tajnu fra Karlova ubojstva. To mi je svjedočanstvo dao jedan od sudionika fra Karlova ubojstva pod obećanjem da o tome ništa ne govorim dok je on živ. Ja sam mu obećao da neću ništa govoriti dok ne prođe i godina dana od njegove smrti. Sve sam to ispričao novinarima. Dotični sudionik ubojstva kazao mi je da je on kao omladinac išao na sastanak. On je očekivao da će fra Karlo biti ubijen i čudio se da se to već nije dogodilo, ali nije znao da će to biti taj dan kad je išao na sastanak. To je bilo u predvečerje na uobičajenom mjestu gdje su se sastajali (u školi). Odjednom su četvorica, petorica odraslih pred njih donijela (dovukla) fra Karla. Krvario je. Bio mu je odsječen penis. Jako je krvario. Penis su mu tiskali u usta. Ti odrasli nagovarali su omladince da fra Karla pljuju, triskaju i bodu nožem. Oni su to više manje činili. Fra Karlo je kričao od bolova. Iako je zadobio oko sto uboda, bio je živ i pri svijesti. Konačno mu ga je jedan od njih zadao…”, stoji u reagiranju fra Marka Bitange.

 

M.M.

Previous article‘Ovo je velika seoba Hrvata. Bojim se da smo Hrvate u BiH izgubili’
Next articleBorjana Krišto na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe