Home BIH GRLIĆ RADMAN: Komšić je štetočina, krši međunarodno pravo parazitirajući na tuđim pravima...

GRLIĆ RADMAN: Komšić je štetočina, krši međunarodno pravo parazitirajući na tuđim pravima i usporava put BiH u EU

341
0

ŠEF HRVATSKE DIPLOMACIJE “U SRIDU”

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je danas u New Yorku da su izjave Željka Komšića na govornici Opće skupštine UN-a neodgovorne i politički štetne te da nepotrebno podižu tenzije i usporavaju put BiH ka EU.

Komentirajući Komšićevu izjavu kojom je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića optužio za kršenje međunarodnog prava i usporedio ga s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Grlić Radman je rekao da je Komšić taj koji “krši međunarodno pravo jer parazitira na tuđim pravima”.

Grlić Radman je rekao da je Komšić uzurpator hrvatske kvote proizašle iz Dejtonskog sporazuma.

“Svaki narod ima pravo birati svog predstavnika u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a Komšić nije izabran glasovima hrvatskog naroda, već je to pravo uzurpirao zbog nesavršenosti tog zakona. Ovo što on radi je apsolutno nečuveno“, rekao je Grlić Radman.

On je naveo da svojim neodgovornim izjavama Komšić čini veliku medvjeđu uslugu političkim liderima koji se u Vijeću ministara aktivno zalažu za europsku perspektivu Bosne i Hercegovine.

“BiH je dobila status kandidata zahvaljujući Hrvatskoj koja je ostvarila sve svoje vanjskopolitičke ciljeve i gdje premijer Andrej Plenković posebno podržava BiH, a sada zajedno sa ostalim zemljama članicama radi na otvaranju pristupnih pregovora između BiH i EU”, rekao je Grlić Radman.

On je istakao da su Komšićeve izjave veoma štetne, jer podižu nepotrebne tenzije i usporavaju put BiH ka EU.

“Nije nam jasno u čije ime Komšić to radi i zašto to radi? Ponavljam još jednom, on je uzurpator i štetočina, parazit je na tuđim pravima”, kazao je Grlić Radman. /HMS/

PREDSJEDNIK RS

DODIK: Komšić u UN-u neovlašteno nastupao i iznio osobni stav

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik (SNSD) izjavio je da je Željko Komšić neovlašteno nastupao pred Općom skupštinom UN i da je sve što je rekao samo njegov osobni stav.

– To nije stav BiH, ali se stvara jedna nakaradna situacija u kojoj mi Srbi u RS, navodno, trebamo biti u zemlji u kojoj ne možemo biti, jer ne postoji ni jedan element za funkcioniranje – rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

On je naveo da je to nešto što se kosi sa zdravom logikom. Predsjednik RS je rekao da je “BiH eksperiment jednog dijela liberalnog svijeta i da se već 30 godina pokušava naći oslonac za njeno funkcioniranje.”

– Ta njihova priča o građanskom uređenju traži da se ukinu nacije, da nestanu identiteti, da nestane bilo kakav odnos prema povijesti, prema sadašnjosti i budućnosti. Trebali bi se prebaciti na njihov način razmišljanja o tom nekom univerzalnom građaninu, koji bi opet bio, svaki put kad se izbori organiziraju, izabran po osnovu Islamske vjerske zajednice koja je nametnula političku volju – rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da je u “BiH nakaradna situacija, te da u Beograd dođe da, kako je rekao, raščisti svoj politički mozak i rastereti se svakodnevnih budalaština sarajevskih političara.”/HMS/

Previous articleGrad Mostar, TNC i Novi Val potpisali Sporazum o suradnji
Next articleČUDO U MOSTARU Zrinjski gubio 3:0 pa preokrenuo za pobjedu nad Alkmaarom!