Home Kultura HNS BiH: Sramotna šutnja na uništavanje vjerskih i nacionalnih obilježja Hrvata u...

HNS BiH: Sramotna šutnja na uništavanje vjerskih i nacionalnih obilježja Hrvata u BiH, bude se duhovi fašizma i segregacije

295
0

Hrvatski narodni sabor sa zgražanjem osuđuje napade na hrvatsko stanovništvo u Bosni i Hercegovini kojima se sve češće svjedoči. Grubi nasrtaji na identitet, vjerske objekte i nacionalna obilježja duboko su zabrinjavajući, osobito za društvo koje se temelji na različitosti.

Uvažavajući međunarodne partnere koji su si za zadatak dali očuvanje mira i stabilnosti u našoj državi, pozivamo ih na konačno očitovanje i djelovanje po pitanju vjerskih i nacionalnih netrpeljivosti. Hrvatski narodni sabor traži očitovanje po pitanju rastuće radikalizacije kojom se hrvatskom narodu želi oduzeti pravo na suživot identitet.

Teško je ostati imun na sve ono što hrvatsko stanovništvo prolazi posljednja tri dana u različitim krajevima BiH. Da apsurd u svom iskaljivanju netrpeljivosti bude još veći, takvi fašistički ispadi sada su se počeli i snimati i video evidentirati. Kao da je sam čin malo, pa je mržnja dobila dimenziju više.

Na sramna događanja u Jelahu i uništavanje spomen obilježju u Sarajevu su ljudsko dno i pokušaj dokidanja dostojanstva. Takvo što se nije dogodilo u Mostaru, takvo što se nije dogodilo u Orašju, nego u sredinama gdje je drugi konstitutivni narod u manjoj ili većoj demografskoj brojnosti.

Podsjetit ćemo na događaje u Varešu prije izglednog vremena i nemile prizore u dvorištu župne crkve. Pitamo se što je sljedeće? Koja vrsta fašizma, nacionalne nesnošljivosti i ugnjetavanja će sljedeća biti i na koji način će se “ovjekovječiti”? Što Hrvati diljem BiH, osobito u sredinama gdje su u demografskom deficitu, mogu još očekivati? Postaje li vjerska segregacija pravilo ponašanja u multikonfesionalnoj zemlji? Još jednom osuđujemo takve fašističke ispade kojima iz dana u dan kontinuirano svjedočimo.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da konačno, jasno i nedvosmisleno, nazove ovakve prizore pravim imenom i osudi takvo ponašanje. Bosna i Hercegovina je zemlja tri konstitutivna naroda koji pripadaju različitim konfesijama, što bi trebalo biti bogatstvo, a ne sredstvo obračuna s drugim i drugačijim. Neosuđivanjem prešutno odobravate takvo ponašanje što može odvesti u neželjene događaje gdje bilo kakva “naknadna pamet” može biti zakašnjela.

Hrvatski narodni sabor (HNS)

Previous articleTjedni Komentar:Predsjednik Republike Hrvatske odličje uručio Ljubotičkoj plavoj krvi …
Next articleTjedni komentar…..Izbori ,Izbori, ……..2022…..Put k hrvatskoj Slobodi”…………