Home Kultura HNS: Samo zakonodavno tijelo može donijeti zakonski utemeljene odluke za raspisivanje i...

HNS: Samo zakonodavno tijelo može donijeti zakonski utemeljene odluke za raspisivanje i organiziranje lokalnih izbora u BiH

597
0

 

Kolegiji Doma naroda PS BiH je, na tragu ranijih zahtjeva i promišljanja Hrvatskog narodnog sabora, predložio inicijativu Vijeću ministara BiH, da u suradnji s nadležnim institucijama napravi procjenu uvjeta za početak izbornog procesa Lokalnih izbora 2020. godine.

Naime, HNS je zbog aktualnog zdravstveno – epidemiološkog stanja prouzrokovanog koronavirusom, potaknut prioritetnom zaštitom zdravlja i sigurnosti žitelja, prvi u Bosni i Hercegovini izišao s prijedlogom kako se uz ovakve mjere moraju donijeti kvalitetna zakonska rješenja pri organizaciji izbora. Upućen je poziv predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Bosne i Hercegovine da donesu zakonski utemeljene odluke po ovome pitanju te je važnim naglašen i konačni politički konsenzus.

S ranije održanog sastanka predsjednika stranaka Hrvatskog narodnog sabora jednoglasno je upućen poziv zakonodavnoj vlasti Bosne i Hercegovine na donošenje odluke, pozivajući se na ulogu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kao zakonodavnog tijela, bez čije odluke, niti jedna druga institucija ne može doći do zakonskog rješenja.

Lokalne izbore, naglašeno je, trebalo bi raspisati početkom svibnja, kako bi se izbori održali u listopadu, poštujući sve zakonske rokove u Bosni i Hercegovini za održavanje istih.

Hrvatski narodni sabor inzistira na odlukama koje su u sukladnosti sa i utemeljene na Ustavu i zakonima koji su u Bosni i Hercegovini na snazi, suzdržavajući se od narušavanja zakonodavnog poretka i stabilnosti.

Ured za informiranje HNS-a

Previous articleTjedni Komentar “Narod je Nepob(j)ediv”…….@
Next articleĆOSIĆ: Apeliram na “probosanske patriote” da budu stvarni patrioti ako vole ovu zemlju, a ne da je koriste kao mehanizam za diskriminaciju