Home Kultura Hrvatska danas obilježava Dana državnosti

Hrvatska danas obilježava Dana državnosti

1028
0
SHARE
Zagreb: Državni vrh poklonio se na Oltaru domovine povodom Dana državnosti 25.06.2018., Zagreb - Povodom obiljezavanja Dana drzavnosti predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarovic, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandrokovic i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenkovic polozili su vijenac na Oltar domovine na Medvedgradu. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska slavi Dan državnosti, prisjećajući se 25. lipnja 1991. kada je Hrvatski sabor donio odluku o pokretanju postupka razdruživanja od drugih republika SFRJ i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Tim povodom državni vrh RH položio je vijence na Oltar Domovine na Medvedgradu, na Mirogoju ispred spomenika ‘Glas hrvatske žrtve – Zid bol’, Središnjega križa branitelja te na grob prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković prisustvuju misi za Domovinu u crkvi sv. Marka. Misu služi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Poslijepodne će se u Uredu predsjednice na Pantovčaku održati svečani prijam kojemu će uz visoke državne dužnosnike nazočitio i ugledni uzvanici iz diplomacije, kulturnoga i javnoga života.

U povodu Dana državnosti na Markovom trgu u podne će biti upriličena velika smjena straže, a Zagrebačka filharmonija održat će u 21 sat svečani koncert na Trgu kralja Tomislava.

Dan državnosti RH blagdan je koji se obilježava 25. lipnja, u spomen na dan kada je 1991. Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Do 2001. Dan državnosti obilježavao se 30. svibnja u spomen na konstituiranje prvoga višestranačkog Sabora 1990. Danas se taj datum obilježava kao spomendan – Dan Hrvatskoga sabora