Home Ostalo Hrvatske stranke u RS-u idu u tri različita bloka na izbore

Hrvatske stranke u RS-u idu u tri različita bloka na izbore

1209
0

Uoči predstojećih općih izbora na području Republike Srpske nema dogovora među hrvatskim strankama pa je sve izvjesnije kako će u utrku za glasove birača za Narodnu skupštinu toga entiteta, a posebice za potpredsjednika Republike Srpske, ići na odvojene tri ili čak četiri liste, piše Večernji list BiH.

Stranka Sefera Halilovića

Prema dosadašnjim dogovorima, HDZ 1990., HSP BiH, Hrvatska stranka prava, Posavska stranka i Hrvatski blok BiH naći će se u jednom bloku, ali s bošnjačkim strankama koje predvode SDA, Stranka za BiH, Bošnjački pokret, Pokret Odgovor, Bosanskohercegovačka patriotska stranka… Te stranke su savez nazvale Zajedno za Bosnu i Hercegovinu. Nedugo nakon javnog pritiska kako hrvatske stranke surađuju sa strankama osumnjičenoga za masovne ratne zločine nad Hrvatima poput one Sefera Halilovića ili pak Sejfudina Tokića, koji je nedavno prosvjedovao i protiv dolaska hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Sarajevo, iz HDZ-a 1990. su opovrgnuli da su dio toga saveza. No, njihova organizacija u RS-u nije povukla potpis sa sporazuma, jednako kao i druge hrvatske stranke.

U drugom bloku, koji predvodi SDP BiH, uz druge bošnjačke stranke, nalazi se i Hrvatska stranka. Ovaj politički blok nosi naziv Proeuropski.

Najveća hrvatska stranka HDZ BiH ranije je na zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora BiH dobila potporu još osam drugih hrvatskih političkih opcija za zajednički nastup na razini države i entiteta. Na posljednjim izborima jedino je HSP BiH uspio ugurati svoju jednu zastupnicu u Narodnu skupštinu RS-a na zajedničkoj listi s bošnjačkim strankama. Umjesto da se odluče na zajednički nastup i tako bitno povećaju izglede da u Narodnoj skupštini neovisno o razlikama te konačno izbore legitimne predstavnike, to zbog hrvatskog jala ni ovoga puta neće biti slučaj. Na taj će način bitno smanjiti vlastiti utjecaj na Republiku Srpsku, ali i umanjiti mogućnost pomoći mnogobrojnim prognanim Hrvatima, na koje se uporno pozivaju, ali i malobrojnima Hrvatima koji su ostali živjeti u tom entitetu.

Potpora Crkve

Uzalud su i upozorenja najviših crkvenih dužnosnika kada umjesto zajedništva dominiraju podjele. Najmanje tri kandidata imat će i hrvatske stranke za potpredsjednika Republike Srpske. Najprije je svoju kandidaturu istaknula Naša stranka, bivši NHI, koji je poznat i po svom sudjelovanju u Alijansi za promjene te sramnim ustavnim promjenama iz 2002. Njihov kandidat za potpredsjednika RS-a je Jozo Barišić. O drugim kandidatima još uvijek se nagađa, a stranačka tijela još nisu donijela odluku. Navodno još jedan hrvatski kandidat je na pomolu za tu poziciju, a ima potporu i dijela Katoličke crkve. /

Previous articleIz dnevnika jedne mlade: Klaun
Next articleSrijeda 2 svibnja 2018 god. HRT 1 u 20 h i 05 min. Projekcija filma o Gojku Šušku