Home Ostalo Hrvatski Narode “Ovo je Naš Izbor”HRVATI U BIH – PROGRAM HDZ

Hrvatski Narode “Ovo je Naš Izbor”HRVATI U BIH – PROGRAM HDZ

512
0

HRVATI U BIH – PROGRAM HDZ

Zaštita interesa Hrvata kao konstitutivnog naroda i podrška napretku BiH u europskim integracijama, napredak i stabilnosti Bosne i Hercegovine te položaj Hrvata u toj državi vitalni su hrvatski interesi.

U posljednje 4 godine u tom cilju učinjeni su brojni iskoraci – kako na političkom tako I u svim drugim područjima života naših ljudi:  u Hrvatskom saboru smo donijeli Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH te europskom putu BiH. Povećali smo financijska sredstva za strateške programe i projekte Hrvata u BiH za 29%. A ukupna sredstva namijenjena Hrvatima u BiH povećana su za preko 100 posto.

Povećali smo broj stipendija za studente Hrvate u BiH s 200 na 400 stipendija godišnje.

Iako na to imaju pravo, poznato je da Hrvati u BiH nemaju javni RTV servis na hrvatskom jeziku – stoga smo podržali rad medija na hrvatskom jeziku, portala, tiskovina i radio postaja.

Podupiremo strateške institucije Hrvata u BiH: Sveučilište u Mostaru, Sveučilišnu kliničku bolnicu i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, surađujemo s institucijama hrvatskog naroda i Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini na projektima od posebnog značaja za Hrvate

U posljednje četiri godine zajednički smo izgradili I obnovili brojne škole, vrtiće, domove zdravlja, studentske I domove za starije I nemoćne, kulturne I centre za djecu s poteškoćama u razvoju, ceste, domove zdravlja I bolnice.

Ostanak i prosperitet hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini osiguravamo i kroz potporu projektima iz gospodarstva, turizma, poljoprivrede,te kroz potporu mladima studentskim stipendijama.

Otvorili smo konzulate u Livnu i Vitezu, predstavništva Hrvatske gospodarske komore i snažno podržali otvaranje dopisništva Hrvatske radiotelevizije u Mostaru i Sarajevu. Nakon 15 godina, uspostavili smo avionsku liniju Mostar – Zagreb. Štitimo hrvatsku granicu, ali ne tako da podignemo bodljikavu žicu između Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata u BiH.

Tijekom COVID-19 krize, Hrvatska je financijski podržala više od deset zdravstvenih ustanova u Bosni i Hercegovini u iznosu od 3,5 milijuna kuna te udrugama koje skrbe o potrebitima i institucijama s područja entiteta Republika Srpska te u Sarajevu i Mostaru. Sudjelovali smo u povezivanju resornih institucija iz područja obrazovanja iz BiH i Hrvatske vezano za polaganje ispita državne mature u okolnostima epidemije COVID-19 za učenike iz Bosne i Hercegovine.

PRIORITETI U NAREDNOM RAZDOBLJU:

Težište hrvatske vanjske politike prema Bosni i Hercegovini bit će zalaganje za ustavnu ravnopravnost Hrvata u BiH, kao i za unaprjeđenje njihova položaja i kvalitete života. Snažno ćemo podupirati sve projekte hrvatskih institucija koje doprinose očuvanju konstitutivnog statusa Hrvata u Bosni i Hercegovini (kultura, znanost, zdravstvo, branitelji – prava pripadnika HVO-a), ali i nastaviti senzibilizirati cjelokupnu hrvatsku i međunarodnu javnost s poteškoćama s kojima se Hrvati suočavaju u ostvarivanju svojih, ustavno i zakonski, zajamčenih prava.

Ulaganjem u obrazovanje, povećanjem broja stipendija te potporom poduzetničkim inicijativama stvarat ćemo preduvjete za ostanak mladih ljudi. U svrhu gospodarskog napretka, kroz postojeće i nove mehanizme poticat ćemo bolju suradnju tvrtki iz Hrvatske i BiH te inicirati investicije hrvatskih kompanija u Bosni i Hercegovini. Jačat ćemo sve oblike suradnje – kulturne, obrazovne, gospodarske s Hrvatima u BiH, ali i programsku i projektnu suradnju s predstavnicima lokalne izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, gdje Hrvati nemaju svoje predstavnike.

ISKORACI 2016.-2020. – Ured/ detaljnije

 • Preko 100 posto – povećanje financijskih sredstava za programe i projekte Hrvata u BiH za 749.824,00 kn – preko 100 posto
 • -2020. –164.530.000,00 kn kn
 • -2015.- 79.780.176,97kn
 • Od 2017. potpora strateškim institucijama Hrvata u BiH – Sveučilište u Mostaru i HNK u Mostaru ( te Sveučilišno kliničkoj bolnici u Mostaru preko Ministarstva zdravstva)
 • Povećan broj stipendija za Hrvate u BiH – s 200 na 400 stipendija godišnje
 • Organiziranje radionica/ stručnih edukacija za Hrvate u BiH – tri tipa radionica / za EU fondove, za program ERASMUS+ i radionice za učitelje/ nastavnike. U pripremi radionice iz područja turizma)
 • Ured dao financijsku potporu za prijevod odgovora na upitnik Europske komisije za hrvatske županije u BiH
 • Pripremljena informativna brošura – BiH i fondovi EU: informacije o svim trenutno dostupnim mogućnostima financiranja programa i projekata putem EU fondova za BiH
 • Izmjena Pravilnika o polaganju državne mature – učenici, pripadnici hrvatskog naroda i hrvatski državljani s prebivalištem izvan Republike Hrvatske, koji u najvećem dijelu dolaze iz Bosne i Hercegovine, oslobođeni obveze plaćanja troškova polaganja ispita državne mature.
 • Projekt Korijeni – povezivanje škola iz BiH sa školama u RH. iseljeništvu i zemljama u kojima živi hrvatska nacionalna manjina – 16 videokonferencija
 • Povezivanje škola iz BiH sa školama u RH i iseljeništvu – održano 16 video konferencije
 • U travnju 2018., potpisan je Sporazum o suradnji Ureda, Hrvatske gospodarske komore i Gospodarske komore Federacije BiH
 • Pojačana suradnja s resornim institucijama u RH ali i s predstavnicima izvršne vlasti u BiH gdje Hrvati nemaju svoje predstavnike što je prepoznato kao značajan pomak u odnosu na dosadašnju praksu (Bugojno, Kotor Varoš, Uskoplje, Prijedor, Bihać, Pelagićevo, Busovača)
 • Uspostavljena sustavna suradnja s udrugama proganih i Hrvata povratnika u entitet RS te s udrugama Hrvata iz BiH koje djeluju u RH
 • Potpora medijima na hrvatskom jeziku (mreža portala na hrvatskom jeziku; tiskovine – Katolički tjednik, Hrvatski glasnik, list Bobovac; radio postajama – Tomislavgrad i Međugorje te RTV Herceg Bosne,
 • Potpora projektima iz područja turizma (Jajce i Kreševo) i poljoprivrede (Ljubuški, Široki Brijeg, Čitluk, Orašje, Prozor Rama, Kornica pored Šamca (RS), Busovača) projekti pružaju priliku za razvoj i otvaranje novih radnih mjesta
 • Uspostavljena sustavna projektna suradnja s hrvatskim braniteljskim udrugama u BiH kroz realizaciju projekata za zapošljavanje branitelja (uzgoj rajčice u Zapadnoj Hercegovini, uzgoj šljive u Posavini, stočarstvo u Središnjoj Bosni)  te projekata kojima se čuva i njeguje spomen na stradale branitelje u BiH (završen Spomen Park u Posavskoj Mahali – Odžak, spomenik stradalim Hrvatima na Uzdolu i Galovcu pored Maglaja, spomen soba u Domaljevac Šamcu)
 • Potpora projektima za djecu, mlade i osobe s poteškoćama u razvoju ( otvoreni centri u Kiseljaku i Ljubuškom, potpora centrima u Domaljevac Šamac, Orašje, Tomislavgrad) te projektima za djecu i mlade iz STEM područja (Centar za robotiku – Credo centar u Ljubuškom)
 • Potpora projektima koji jačaju povezivanja Hrvata u BiH sa zajednicima Hrvata u iseljeništvu (projekt Ljetna škola Stopama kraljice Katarine) i hrvatske nacionalne manjine (u Srbiji i Mađarskoj)
 • Uspostavljena redovitu i sustavnu komunikaciju sa predstavnicima Hrvata u BiH te partnersku suradnju u realizaciji programa i projekata Hrvata u BiH
 • Stalna nazočnost predstavnika Ureda na svim događanjima koji su od interesa za Hrvate u BiH ( posebice značajno za sredine u kojima su Hrvati brojčano u manjini u odnosu na druge narode – Hrvate u Središnjoj Bosni, Posavini ili entitetu Republika Srpska)

Aktivnosti ostalih institucija prema Hrvatima u BiH:

 • Ministarstvo znanosti i obrazovanja otpisalo potraživanja u iznosu od
 1. 654. 000,00 kn od Sveučilišta u Mostaru (temeljem Ugovora o kreditu iz 2016. i 2009.) – veljača 2019.
 • Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje35 Ugovora o dodjeli financijskih potpora projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranje održivih uvjeta života u Bosni i Hercegovini u iznosu od800.000,00 kuna za 2019.godinu (44 ugovora za 2018. u iznosu od 3.8 mil kn i 52 ugovora za 2017. u iznosu od 5.649.072,00kn)
 • Početkom 2019. godine započela je isporuka građevinskog materijala za obnovu i izgradnju 47 obiteljskih kuća, za područja općina Jajce, Bugojno, Ilidža, Kiseljak, Maglaj i Žepče, a u tijeku je priprema za program 2020. godine koji će obuhvatiti 59 obitelji korisnika prava iz općina Banja Luka, Bosanski Šamac, Brčko, Busovača, Derventa, Fojnica, Gradačac, Jablanica, Kakanj, Konjic, Kotor Varoš, Modriča, Novi Travnik, Odžak, Travnik, Zenica, Vareš i Vitez.
 • Ministarstvo zdravstva RH – od 2017. – 2020. – 000.000,00 kn za Sveučilišno kliničku bolnicu u Mostaru ( svake godine po 40 milijuna kn)
 • Ministarstvo hrvatskih branitelja sufinanciralo rad 8 veteranskih zadruga u Federaciji BiH u 2019. godini u ukupnom iznos od 000,00 kn (2018. – 5 udruga u iznosu od 500.000,00 kn)
 • Hrvatski sabor donio je 14. prosinaca 2018., s 81 glasom za, 4 suzdržana i 11 protiv, Deklaraciju o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i europskom putu te države. Zbog neprihvaćanja većine njihovih amandmana SDP-ovi zastupnici glasovali su protiv donošenja deklaracije, a Most i Živi zid nisu ni bili u sabornici.
 • Otvoreni konzulati RH u Livnu (rujan 2018.) i Vitezu (svibanj 2018.)
 • Otvoreni uredi HGK u Sarajevu i Mostaru (travanj 2018.)
 • Nakon četverogodišnje stanke, Hrvatska radiotelevizija (HRT) je ponovno otvorila dopisništva u Mostaru i Sarajevu (veljača 2018.)
 • Pokrenuta zrakoplovna linija Mostar – Zagreb (svibanj 2018.)
 • Dvije tematske sjednice u Hrvatskom saboru 20. „Održivi ostanak i povratak hrvatskih prognanika i izbjeglica u Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na entitet Republika Srpska“ i „Bosna i Hercegovina, položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini i europski put BIH“.

OD 2016.-2020. VLADA REPUBLIKE HRVATSKE ULOŽILA; 563.233.072,00 kn u programe i projekte Hrvata u BiH (direktna financijska ulaganja)

Previous articleANALIZA MARKA LJUBIĆA: Projekt Škoro je dugo pripreman! Ukrao je i suze Fabijana Šovagovića
Next articlePosjet Bosanskoj-Posavini(HDZ-IZBORNA JEDINICA-11)