Home BIH Izbacivanje Rojsa bila im je katastrofalna greška: Generalskom zboru sprema se najgore

Izbacivanje Rojsa bila im je katastrofalna greška: Generalskom zboru sprema se najgore

105
0
SHARE

Autor: Snježana Vučković

 

Čini se kako je do nedavno najuglednija udruga proistekla iz Domovinskog rata Hrvatski generalski zbor na korak do gašenja. Točno onako kako je i najavio grubo izbačeni general Ljubo Ćesić Rojs – članovi ovu udrugu iz dana u dan masovno napuštaju.

Iz HGZ-a se upravo iščlanio predsjednik nadzornog odbora general pukovnik Mate Ostović, a kako doznajemo – na odlasku je i vrlo cijenjeni brigadir Zdravko Vladanović koji je u HGZ-u bio od njezina poslijeratnog utemeljenja, a obnašao je i dužnost prvog tajnika ove udruge.

 

 

“Istina je, ja sam odluku o izlasku iz HGZ-a intimno već donio i upravo se spremam to učiniti i službeno, pismenim putem. Nisam sretan zbog toga, no ovo već neko vrijeme nije udruga kakvu smo osnovali i kakva je nekoć bila”, potvrdio nam je Vladanović dodajući kako mu je žao što je uopće bio prisutan na zadnjoj skupštini održanoj 27. siječnja.

Foto: Hrvatski generalski zbor

Idu i kaznene prijave protiv HGZ-a

Ljubo Ćesić Rojs kaže da ni ova skupština koja je održana 27 siječnja nije imala kvorum: “Prilikom glasovanja u dvorani je bilo prisutno 53 člana. Pojedinci su falsificirali potpise ljudi koji su taj dan bili u bolnici u Vinkovcima. Zbog tih nepravilnosti je i predsjednik nadzornog odbora general pukovnik Mate Ostović podnio ostavku. Isto tako dok je u Zagrebu trajala skupština, Mladen Mikolčević je bio u Ivanić Gradu na sprovodu.”

 

Rojs nam otkriva i da podiže kaznene prijave protiv zapisničara i članova verifikacijske komisije: “Radi se o kaznenim djelima, kršenju Ustava i zakona. Ne može tako, HGZ nije ničija ‘prčija’”. Generali iz dana u dan napuštaju udrugu, ostaju članovi bez ikakvih činova i niži časnici.”

 

 

Da je tome tako, među brojnim generalima koji su napustili HGZ svjedoči i odlazak brigadnog generala Marjana Biškića koji se od HGZ-a rastao prije dva tjedna:

“Moje ideje, moji prijedlozi pisani ili usmeno izrečeni na skupštinama – saborima nikada nisu ni raspravljeni, niti su nailazili  na plodno tlo i prihvaćani. Moji zadnji  prijedlozi  za ostavke vodstva HGZ- a i održavanje izvanrednog izbornog  sabora, u trenutku kada je  HGZ-a među braniteljima i u javnosti došao na  najnižu razinu, ostali su bez reakcije. Organizacijom dva nestatutarna sabora u mjesec i pol dana, dodirnuli su dno iz kojeg ne mogu izaći i nitko više ne može vratit ugled HGZ-a”, kazao je na odlasku.

Rojs diže sve na noge, tvrdi da će i DORH imati posla: ‘Misle da ću šutjeti dok me gaze’

Upravni odbor Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) je na izvanrednoj je sjednici 16. lipnja 2023. godine odlučio da Ljubo Ćesić Rojs, jedan od utemeljitelja ove udruge – više nije njihov član.  Podsjetimo, izbacivanju Rojsa iz HGZ-a prethodilo je otvoreno pismo 12 generala – pet bivših i sedam aktivnih članova HGZ-a, među kojima je i Ljubo Ćesić Rojs. … Nastavi čitatiRojs diže sve na noge, tvrdi da će i DORH imati posla: ‘Misle da ću šutjeti dok me gaze’