Home Kultura Jagoda Savic….STOJAN MLADENOV..

Jagoda Savic….STOJAN MLADENOV..

228
0
STOJAN MLADENOV
 Stustila se noc,pa sve do ponoc se prs pred nos ne vidi a Stojan se sam prevrca po posteljku,cas odgurne crgu,cas gu navuce i sve mu se precinjava da u slamaricu ima neke zivuljke al ga i toj bas briga…S cas na cas mune s pesnicu po slamaricu ko da ce pogodi neko tek okoteno pogance… Jutre cu rasipem ovuj slamu ,cu munem drugu pa cu moz i zaspim.Cel noc mu pred oci Smiljana i onija njojni rubovi sto mirisev ko perunika kad se u prolet rascveta..Oci vu ko cresnje pa sam vrti s nji i ponekad popogleda i u njega…Znaje on da je onaj Dragisa poubav od njeg,ne on corav,pogledne se on svako jutro kad s onaj cesalj od volovski rog projde kroz onuj mu zutu i slabacku kosu.. Dragisa ima crnu ,jaku kosu i mustaci ubavi ko upisani al Dragisa nikad nec moz voli Smiljanu ovakoj ko sto gu voli on. Kad minu polovin noc od negde se natace mesec te se u sobu sve vidi a njem se cini da je s`g jos po nistavan i pogrozan.. Odvaj ceka da svane te srete majku na vrata,posla da ga budi mora se kopa njivce podi Dejana..Juce ga oprasali pa danas mekacko za kopanje..Juce tatko i majka na Smiljanu prasase njino a i komsije Velibor i Svetomir…Tetka Draginji Svetomir isprasa pa ce danas pola selo da kopa na taj kraj… Daj Boze ,Smiljana da dojde,da gu onakoj ubavo gleda dok vu grudi odripav u onuj belu kosulju kad udara s matiku a ponekad vu pogleda i ubave noge do rupku iza koleno..Moz ce pod istu ladovinu da razvrzu bacalak i da polak rucav dok se odmaraju … Srce mu ripi u gusu kad stize na njivu i vide da je Smiljana tam sama i da kopa..
 Dobrojtro Smiljano…vika..
 Dobrojtro…odgovara ona al ruke nabila u travu i skube pored koren..
 Kako ide?…pituje a reci se jedva cujev.. Stisnulo ga nesto u gusu pa s`m sto ne sapce..
 Dobro je ,dobro,posle ce dojde i majka ,s`m dorucak da zgotovi.. I moja ce …vika Stojan tek kolko nesto da kaze a gleda u Smiljnini rubovi kako odripav ko zmije kad se igrav.. Zapuca da kopa sto povis moze,Smiljana jedan red ,on dva… Vrcaju se po nov red zajedno a Smiljana se sve nesto usmivka .
Pogledne gu pa pa navali na red,bije ko Sveti Ilija..
Tebe li ce baba Draginja jedenje da donese?..pituje ga..
 Ma jok, majka ce…vika voj a vec presja polovinu od njivce..
Sve toj podelbina pa svako njivce ima po sesnaes reda..
 Smiljana se ozrnu pa rece …Eve ti gu majka,vido gu zamace iza onaj vrbak..
 Smiljano…prosapca..
Ona se navali na matiku pa ga poglednu… Sto me vikas?…
On zabi glavu u zemlju i zavrza mu se jezik…od bes otkinu parljak od rukav sto se ne okurazi da vu kaze sve koje mu na srce lezi… Kazi…cika ga ona …Kazi dok si tuj.Ti kako kopas ocas ce zavrsis baba Draginjinu njivu,posle ces i vasu a ja ni do pola nec dojdem.. Smiljano …sto ja da kopam baba Draginjinu njivu?…mog vu malko pomognem al imamo mi jos njive za kopanje a i livade vec stizaju za kosenje..
Baba Draginja ce polak…ona samo ovoj njivce ima..
 Pa ti ga ete zavrsavas…nasmeja se Smiljana…
 A be`,ja stvarno u njojnu njivu kopam.. Smiljano,Smiljano…vidis li kvo mi rabotis?
 Vidis li da nacisto izlude zbog tebe? Po cel noc ne spijem …a kad nista ne rabotim razvrzem pored reku u duduce a pred oci mi ovija tvoji rubovi,ovej tvoje oci,ovej tvoje malecke ruke,ovoj suknjice vezeno.. Smiljano moja ,Boginjo najubava.. Da si moja, zvezde bi ti od nebo dovatija…Ic se ne bi mucila.. Nasa decica bi se pred kucu igrala…nasa travica …nasa decica..
Smiljana ga gleda i s`m cuti a on zavrsi red te prejde u njinu njivu.. Taman poce,te gu majka.. Kuku sine, pa ti nesi nista urabotija! On se samo zacrvene, te navali da kopa… Smiljana se s`m smeskolji.. Aj sine jedi pa ce posle zajedno …vika majka..
Neka…nesam gladan a sve vise crveni sto sve onoj rece Smiljani a ona ne rece nista..
Sine ce ides li na cestito? Cijo? Smiljana pobegla za Dragisu.. Njojni se skubev,pije i voli zene…mangup sine a ono ubavo devojce… Moglo je u nasu kucu da dojde al ti pusti te gu drugi uze…prekori ga..
 Moglo je…samo rece i otide pored Moravu.. Dugo se otud culo duduce… U ponoc se vrnu dom i po prvi put se uspa ko mrtav.. Najutro otide u zabran drva da sece.. Pa na prolet isprasi njivce,isprasi i baba Draginjino.Jadnica otide zimus na neko poubavo mesto al pre toj mu rece…
Sinko…njivce je tvoje,spoji ga s tvoje toj ti je poklon od mene.. Najutro uze motiku ,majki rece da dojde tek za rucak ako se do t`g ne vrne.. Uz plot projde pored Mirjaninu kucu…Ona pomace zavesu i on vu manu i nasmeja se.. Na jesen si kude mene…viknu vu a ona se zacrvene..
 U njivu Smiljana…
 Dobrojtro…rece vu pa navali da kopa..
 Dobrojtro Stojane..
Sto si sama?…pituje…
Sama sam se rodila…vika ona.
Vise nesi sama..pa ce on..
 Sama sam…rece pa se zacuta.. Kopaju a vise ni rec ne prozborise.. Oko pladne on zavrsi te sede u ladovinu pre no pojde dom.. Te gu i Smiljana.. Sede malko podaleko od njega..
Sto neki ne dojde da ti pomogne?.pituje gu..
Proslo moje,snaje ne davav dzabe leb da jedem.. Otido od Dragisu…pijan svak dan,poce me bije.. Vika mi jalova sam..a spije s mene jemput u mesec dana..
 Koje ces?…vika Stojan…sama si ga birala…Ubav.. Poce se diza da si ide dom..
 Stojane!…viknu ona.. Sto te ne poslusa..moglo je sve drukse da bude..
 On zabaci matiku na rame,poravnja cesire i pojde… Dize se i ona…gleda ga ko da moli.. On se obrnu ,poglednu gu pa s`m rece.. Moglo je al ja sam Stojan Mladenov…sirotinja.. Uz put se jos jemput okrenu a ona stoji onakoj savijena i nesrecna..
 Dozale mu al ga brzo projde..Ubrza korak.. Jagoda Savic
Jagoda Savic…..VESELA … | Bpz.ba
Previous articleOdržan sastanak HDZ-a BiH i SDP-a BiH i njihovih partnera o formiranju vlasti na razini Federacije BiH – izaslanstva potpisala sporazume
Next articleDržavni tajnik Zvonko Milas održao je sastanak s dr. Davor Pranjić, dopredsjednikom entiteta Republika Srpska iz reda hrvatskog naroda