Home Scena Koalicija Velimira Bujanca i Stipe Mesića protiv Kolinde

Koalicija Velimira Bujanca i Stipe Mesića protiv Kolinde

694
0
SHARE

Narodski rečeno, sjećam se k’o da­nas. U finalu Kupa maršala Tita 1987. godine u Beogradu su igrali su Hajduk i Rijeka. Torcida je došla navija­ti u ogromnom broju. Armada, koja se te godine osnivala, ni izbliza nije mogla parirati Torcidi.

IVICA ŠOLA: Koalicija Velimira Bujanca i Stipe Mesića protiv Kolinde


Ali to nije bio problem jer su se Armadi pridružili navijači Crvene zvezde, Arkanove Delije, i gromoglasno navijali za Rijeku.

Hajduk je dobio na penale. Slavlje je bilo ogr­mno, a Armada i Delije otišli sa stadiona pokisli k’o miševi, piše kolumnist Ivica Šola u Slobodnoj Dalmaciji

Zajednistvo Delija i Armade iz biv­še države nije samo bilo navijačko. I ponajbolji igrači Rijeke otvoreno su se izjašnjavali kao zvezdaši. Ta­ko je Nenad Gračan, u to vrijeme, ia­ko tek dvadesetjednogodišnjak, po­najbolji igrač Rijeke, bez problema, iako još igrač Rijeke, izjavio: “Zve­zda je moja najveća ljubav.”

Nitko mu to ni u klubu ni među navijačina Rijeke nije zamjerio.

Priča o NK Rijeci i Gračanu

Ali kada je malo kasnije prešao u Hajduk, na prvoj utakmici s Rije­kom u Hajdukovu dresu Riječni su ga iskasapili, slomili mu nogu, uz salve pogrda. Nesretni Gračan, da je prešao u Crvenu zvezdu umje sto u Hajduk i s njom igrao protiv Rijeke, jamačno bi bio pozdravljen pljeskom i od Delija i od Armade. Ali Hajduk…, e to ne može, ili lo­mim noge.

Na izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović digli se svi, no žena nije lagala, NK Rijeka je bila ekspozitura Beograda.
Kao i uovom slučaju, što se tiče nje­zinih drugih izjava vezanih za biv­ši režim, mediji je unisono napada­ju ili ismijavaju iako govori istinu, a sve nas svjedoke vremena prave budalama i sugeriraju da smo idi­oti koji imaju kokošje pamćenje, te ostećen vid, sluh i mozak.

Koliko joj govorenje istine koristi u kampanji, to je na njenom timu da procjenjuje, ali tvrditi da država, Jugoslavija, koja je sustavno kršila ljudska i građanska prava, koja je zatvore punila neistomisljenici­ma, koja ih je ubijala, koja je bila totalitarna, nije bila iza “željezne zavjese”, sintagma koja je bila na­ziv zemalja koje su se razlikovale od demokratske, slobodne zapad­ne Europe, jednostavno je vrijeda­nje zdravog razuma. I svih nas koji smo sve te silne “slobode” živjeli. Možda da upitaju Dražena Budišu i Vladu Gotovaca jesu li živjeli iza “željezne zavjese”? Je­su, još gore, iza željeznih resetaka. Kao stotine tisuća drugih u toj to­ talitarnoj državi u kojoj su uglav­nom, uz neke izuzetke, djeca cr­vene buržoazije, koja i danas dr­maju, imala privilegij studirati u inozemstvu.

Zanimljivo da je najveći pljuvac po aktualnoj predsjednici notor­ni Stipe Mesić. Premda se, kao autor, uopće nisam htio baviti ni predsjedničkom kampanjom ni kandidatima, jer sam ravnodu­šan tko ce sjediti na Pantovčaku, u meni je proradio zastitnički in­stinkt muškarca kada vidim alfa mužjake kako cipelare ni krivu ni dužnu ženu.

Mesić, koji je dao otvorenu podršku Miroslavu Škori, a koji je pro­tuzakonito Haagu dao dokumente kako bi napakirao Hrvatskoj, nije reagirao na Škorinu izjavu u Buji­ci da bi dokinuo SDSS. Valjda zato stoje Škoro odbio odgovoriti bi li vratio Titovu bistu na Pantovčak.

Naprotiv, rekao je da Škoro ima dobre ideje i da ne vidi ništa pro­blematično u Škorinim izjavama. No za Kolindino govorenje istine ima jake riječi osude pa veli: “Nje­ne su izjave nacionalističke ili na granici prihvatljivog.”

Škoro pak, koji djeluje kao neki surealni hibrid (o tome drugom prilikom), kao biće sklepano od Tudmana i Mesića, okružio se lju­dima zaduženih za medijsko cipe­larenje Kolinde, kao i “suvereni­stima” koji su opsjednuti Aleksan­drom Vučićem i Srbima, tako da su isti kao oni, jer su Srbi isto tako u svojim medijima opsjednuti Ko­lindom i Hrvatima.

Tako njihov medijski promotor Velimir Bujanec Kolindino ugo­šćavanje Vučića stalno koristi kao bazuku protiv nje. A isti taj Bujanec zaboravlja daje on u Bujici dao ogroman medijski prostor Vučiće­vu učitelju, četnickom vojvodi i rat­nom zločincu, Vojislavu Šešelju, tepajući mu Vojo.

Velikom pak antivučićevcu i anti­ plenkovićevcu, bez kojeg bi Sabor vidio samo na televiziji, Zekanovi­ću, ne smeta malo malo sjediti u Bu­jici koja ugošćuje Šešelja,Vučićeva učitelja.

Vučić, depilirani četnik, o kojem mislim sve najgore, pred­sjednik je susjedne drzave s jojim se moraš susretati, htio ne htio, no ne mora se ratnom zločincu Šešelju davati medijski prostor u RH.

Kampanja postaje cirkus

K tome, Zekanoviću i “suverenisti­ma”, koji ne daju Vučiću u Sabor na skup europskih Pučana, uzor je Orban, a isti taj Orban bio je najjači Vučićev lobist da ga se orimi među europske Pučane!?

Dakle, Orban, Vučićev lobist je Bujancima i Zekanovićima prihvatljiv, a njegov pulen Vučić nije?  Protesti­ra li Zekanović onda i protiv Orba­na? Zna li Zekanovic uopće išta o odnosim Budimpeste i Beograda? Očito -ne.

Kampanja postaje cirkus, pogotovo kada na istoj strani vidite Škorine Bujance zajedno s Mesićem i slični­ma u “koaliciji” protiv Kolinde. Ali ne čudite se. Prije nego što je pobje­gao od rata, Škoro je svoj put zapo­čeo 1990. u Savkinoj Koaliciji narod­nog sporazuma pa je prirodno da ga zavrsi u Koaliciji narodnog nesporazuma.

Foto: press