Home BIH KOTOR VAROŠ: Dan sjećanja na 721 kotorvarošku žrtvu ratova

KOTOR VAROŠ: Dan sjećanja na 721 kotorvarošku žrtvu ratova

1466
0

Povodom obilježavanja 26. obljetnice progona i stradanja Hrvata i katolika iz kotorvaroških župa: Kotor Varoš, Sokoline i Vrbanjci u župnoj crkvi Rođenja BDM Marije u Kotor Varošu, 20. listopada, slavljena je misa te upriličena komemoracija…

KOTOR VAROŠ: Dan sjećanja na 721 kotorvarošku žrtvu ratova

Nazočni su se prisjetili žrtava i mučenika Drugog svjetskog rata i poraća, njih 547, te poginulih branitelja i civila iz posljednjeg rata, njih 174, piše Nedjelja.ba

Svetu misu predslavio je i pod njom propovijedao fra Stipo Karajica, samostansko-župni vikar u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba, a koncelebrirali su župnik fra Zoran Mandić i župnik i upravitelj župa Sokoline i Vrbanjci fra Juro Tokalić.

Fra Stipo je u svojoj propovijedi podsjetio nazočne na žrtve komunističko-totalitarnih i ratnih progona i pozvao sve nazočne, kao i one koji su u mogućnosti, da se zauzmu i učine nešto da stanje bude drugačije. Podsjetio je da je od prijeratnih 10 700 Hrvata koliko ih je živjelo na području Općine Kotor Varoš, danas živi oko 200 osoba, uglavnom starijih i nemoćnih.

Ovogodišnjoj komemoraciji i misnom slavlju nazočili su i brojni uglednici i gosti te članovi obitelji žrtava rata i poraća iz kotorvaroške doline, a misno slavlje i ovogodišnju komemoraciju uveličali su svojim skladnim pjevanjem članovi Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva Dr. Antun Radić iz Okića, pod ravnanjem prof. Maria Kambića i članovi Kuburuške udruge Okić-Klinča Sela obučeni u njihove prepoznatljive svečane odore.

Prije mise pred zidom spomen-obilježja i pločama s ispisanim imenima 721 stradalnika i skulpturom Gospa žalosna –  Kotorvaroška žena, rad akademskog kipara iz Zagreba Ante Jurkića, koji je podignut i blagoslovljen 2012. u dvorištu župne crkve izmoljena je molitva – opijelo, položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen svim žrtvama ratova i poraća na ovom području.

Osim prigodnih riječi i zahvala na organizaciji i dobrodošlici župnika fra Zorana, nazočnima se obratio i Zoran Piličić, predsjednik Društva za obilježavanje godišnjice žrtava rata i poraća iz Kotor Varoša. Od sadašnjih obnašatelja zakonodavne, izvršne i zastupničke vlasti u Općini Kotor Varoš nitko nije nazočio obilježavanju ove tužne obljetnice.

Kako piše bosnasrebrena.ba spomen-dan sjećanja i molitve uveden je na inicijativu kotorvaroških svećenika franjevaca i Udruga kotorvaroških Hrvata 2012., a ovogodišnji skup organizirale su Župe kotorvaroške doline

Previous articleMostar, 22. listopad 2018. godine NAJAVA ZA MEDIJE HNS-a
Next articleZOVKO: Jednom narodu oduzeta su prava koja mu pripadaju