Home BIH ZOVKO: Jednom narodu oduzeta su prava koja mu pripadaju

ZOVKO: Jednom narodu oduzeta su prava koja mu pripadaju

1095
0
SHARE

Jednom narodu oduzeta su prava koja mu pripadaju, uslijed cijelog niza promjena izbornog zakona u posljednja dva desetljeća. Smatram da Bosna i Hercegovina može prevladati postojeće probleme samo ako se sve tri konstitutivne zajednice slože i osiguraju da svaka od njih ima jednak ulog u državi, rekla je u Strasbourgu hrvatska europarlamentarka Željana Zovko, javlja Hrvatski Medijski Servis.

ZOVKO: Jednom narodu oduzeta su prava koja mu pripadaju

Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko sinoć je sudjelovala na plenarnoj sjednici u Strasbourgu gdje je izrazila zabrinutost zbog ishoda izbora u Bosni i Hercegovini i mogućih posljedica na temelju prvih reakcija pojedinih izabranih dužnosnika u Sarajevu.

Tijekom rasprave zastupnica Zovko navela je da će Hrvatska, kao članica Europske unije te kao jamac Daytonskog Pariškog mirovnog sporazuma, nastaviti budno pratiti razvoj situacije u ovoj zemlji i njezin utjecaj na mir i stabilnost.

“Ohrabrena izjavom Mogherini i Hahna o poštivanju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o slučaju Ljubić, pri formiranju Doma naroda smatram da je krajnje vrijeme da se donese izborni zakon kako bi Bosna i Hercegovina izbjegla produbljenje krize. Svako daljne nepromišljeno podržavanje aktera koji podupiru dva ekstrema, centralizaciju i separatizam, vodi ka polarizaciji zemlje“, naglasila je zastupnica Zovko. Pozvala je na konačno razmatranje položaja treće konstitutivne zajednice koja je kroz povijest uvijek birala sredinu između dva spomenuta ekstrema i predvodila zemlju Euroatlantskim integracijama.

“Jednom narodu oduzeta su prava koja mu pripadaju, uslijed cijelog niza promjena izbornog zakona u posljednja dva desetljeća. Smatram da Bosna i Hercegovina može prevladati postojeće probleme samo ako se sve tri konstitutivne zajednice slože i osiguraju da svaka od njih ima jednak ulog u državi“, izjavila je Zovko