Home Ekonomija KRAJ KARIJERE VELIKOG KAPETANA! Zbog zdravstvenih problema završio je karijeru

KRAJ KARIJERE VELIKOG KAPETANA! Zbog zdravstvenih problema završio je karijeru

957
0

Sandro Sukno, jedan od naših najvećih vaterpolista današnice, zbog zdravstvenih problema prijevremeno je morao otići u mirovinu, a sportskoj javnosti obratio se priopćenjem putem Hrvatskog vaterpolo saveza (HVS) kojeg prenosimo u cijelosti.


“Poštovani prijatelji sporta,

kolege suigrači, treneri, vaterpolski dužnosnici, a nadasve navijači, osjećam se dužnim ovim putem izvijestiti javnost kako sam morao donijeti nimalo jednostavnu odluku.

Odlučio sam iz zdravstvenih razloga okončati aktivnu igračku karijeru.

Naime, nakon operacije na srcu u SAD-u početkom prošle godine koja je zaista uspješno otklonila sve moje tadašnje tegobe, te oporavka koji je potrajao godinu dana, u kontaktu s nekolicinom najeminentnijih stručnjaka, liječnika iz Hrvatske i inozemstva, a nakon temeljitih pregleda i rezultata kontrolnih pregleda, pokazalo se da moje ukupno zdravstveno stanje nije optimalno za nastavak bavljenja vrhunskim sportom i da ne postoji stopostotno jamstvo zdravstvene sigurnosti.

Na operativni zahvat u Clevelandu odlučio sam se upravo radi sporta, mog najdražeg vaterpola koji je sastavni dio mog života. Jednako vrijedi i za razdoblje oporavka, te sam doista učinio sve ne bih li dobio s više strana, od najboljih i najstručnijih liječnika, potpuno mišljenje i najčišću sliku svog zdravlja. Na žalost, neću se uspjeti vratiti suigračima u bazen, ali baš kao što je vaterpolo sastavni dio mene, tako se nadam da ni ja nikada neću otići iz ovog našeg divnog i uspješnog sporta kojem i osobno puno dugujem.

Osobito bih se ovim putem želio zahvaliti svima koji su bili dio moje igračke karijere. Svojoj obitelji, suigračima, trenerima i dužnosnicima. Zahvaljujem se navijačima i javnosti na ljubavi kojom sam bio obasut tijekom karijere, ali i na brizi u zadnjih godinu-dvije. Velika hvala liječnicima koji su uprli sve snage ne bi li mi pomogli u željenom povratku u bazen.

Zahvaljujem se svim klubovima čiji sam član bio tijekom karijere, osobito matičnom klubu VK Jug CO u kojem sam trenirao posljednju sezonu nadajući se povratku.

Hvala Hrvatskom vaterpolskom savezu na pažnji, razumijevanju i punoj podršci koju sam uživao sve minulo vrijeme.

Zauvijek ostajem najveći navijač naše hrvatske vaterpolske reprezentacije i hrvatskog sporta.

S poštovanjem, Sandro Sukno”

Sukno se dugo je ramišljao u vezi ove odluke, ali nije htio riskirati zbog problema sa srcem koji ga je i ranije udaljio iz bazena.

Prije više od godinu dana Sandro je dobio kćer, što je vjerojatno jedan od glavnih razloga zašto nije htio ulaziti u veći rizik s kojim bi se nosio u nastavku karijere.

U ožujku prošle godine Sukno je operirao srce u SAD-u zbog čega je neko vrijeme morao odustati od vaterpola, a i tada se spominjala mogućnost završetka karijere kapetana hrvatske vaterpolo reprezentacije.

Tadašnji Suknov klub Pro Recco odmah po primitku loših vijesti raskinuo je ugovor s najboljim svjetskim igračem, a primio ga je matični Jug s kojim je trenirao posljednju sezonu u nadi da će se potpuno oporaviti. Osim Pro Recca i Juga, Sukno je igrao i za riječko Primorje.

Sandro je za Hrvatsku je debitirao s 18 godina pa osvojio četiri zlatne te po tri srebrne i brončane medalje na najjačim turnirima u vaterpolu

S Hrvatskom je osvajao zlata na OI-u u Londonu 2012. godine, na SP-u u Budimpešti 2017. godine, na EP-u u Zagrebu 2010. godine i na Mediteranskim igrama u Mersinu 2013. godine.

Srebrne medalje Sukno nosi s OI-ja iz Rija 2016. godine, sa SP-a u Kazanju 2015. godine i Svjetske lige iz Podgorice 2009. godine, dok će bronce pamtiti na tri Svjetska prvenstva – u Rimu 2009. godine, u Šangaju dvije godine kasnije i u Barceloni 2013. godine.

Dva puta najbolji igrač Jadranske lige i jednom najbolji igrač svijeta

Proglašen je najboljim igračem Jadranske vaterpolske lige 2013. godine, bio je drugi najbolji strijelac sa 61 postignutim zgoditkom.

U izboru portala Total Waterpolo proglašen je za najbolje igrača svijeta u sezoni 2016./17. od struke i novinara.

Megy M. /Foto: budapest2017.com

Previous articleOdržan sastanak vezan za formiranje nove Vlade HBŽ-a
Next articleNajava “Uskoro nova pjesma kralja naše glazbene scene, JOZE VUČIĆA ….”