Home Kultura KRALJEVIĆ: RS je na ovom poravnanju dobila manje novca nego ranije

KRALJEVIĆ: RS je na ovom poravnanju dobila manje novca nego ranije

136
0

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje utvrdio je nove koeficijente kojima je navodno povećan prihod Republike Srpske. Povodom ovih tvrdnji oglasio se i federalni ministar financija Toni Kraljević (HDZ).

“Raspodjela neizravnih poreza, između Federaciji BiH i Republike Srpske utvrđuje se na osnovu njihovog udjela u krajnjoj potrošnji prikazanog u prijavama poreza na dodatnu vrijednost, što je propisano Zakonom o sustavu neizravnog oporezivanja. Dalje je Pravilnikom o izračunu koeficijenata doznačavanja entitetima podrobnije je utvrđena metodologija postupka raspodjele neizravnih poreza koji se doznačavaju entitetima. Odjeljenje za makroekonomsku analizu Upravnog odbora UNO priprema prijedlog koeficijenata za privremenu kvartalnu raspodjelu, koji dostavlja članovima Upravnog odbora, te se po njihovom odobrenju isti dostavljaju direktoru UNO na izvršenje”, naveo je on.

Između ostalog, naveo je da se odluke o poravnanju, kao i kvartalni koeficijenti raspodjele neizravnih poreza, donose se na osnovu pokazatelja krajnje potrošnje na određeni dan odnosno na osnovu potrošnje entiteta u prethodnom razdoblju.

“Razlog kvartalne izmjene koeficijenata jeste promjena krajnje potrošnje unutar entiteta, što isključivo ovisi od gospodarskih kretanja i potrošnje unutar tog entita, dok Odluke o poravnanju kao dio metodologije predstavljaju instrument da na kraju jednog polugodišenjeg ili godišnjeg razdoblja daju se sredstva onom entitetu koja mu stvarno i pripadaju”, kazao je Kraljević.

Između ostalog, Kraljević navodi da je prema današnjoj odluci koeficijent raspodjele za 3. Kvartal za Republiku Srpsku 34,44 posto, i niži je u odnosu na isti koeficijent iz prethodnih godina. On je za 2022. godinu bio 34,97%, a za 2021. godine je bio 34,60%, za 2020.godinu je bio 34,55%.

“Sve ove odluke su objavljene u Službenom glasniku BiH, te se lako može provjeriti”, naveo je Kraljević.

Dalje navodi, kada su u pitanju poravnanja, praksa pokazala da su temeljem metodologije izračuna koeficijenta i utvrđivanja privremenih poravnanja u obračunu, Republici Srpskoj u prvom poravnanju pripadala veća sredstva nego što su dobili u tom razdoblju, dok su Federaciji BiH u drugom privremenom poravnanju trebala biti vraćena sredstva i to na teret Republike Srpske.

“Sada je Odluka I privremenom poravnanju donesena u korist Republike Srpske od 14.562.127,93 KM, a u veljači ove godine je donijeta Odluka o II privremenom poravnanju u korist Federacije BiH i to 28.826.865,86 KM”, istaknuoao je Kraljević.

Također, Kraljević je uputio inicijativu Upravnom odboru UNO da se angažira neovisna vanjska revizije koja bi trebala izvršiti godišnji pregled rada Uprave, kao i ispitivanje prikupljanja i raspodjele prihoda koje vrši Uprava, a što je i zakonska obveza prema članu 35 Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja.

“Kako je zadnja i jedina vanjska revizija prikupljanja i raspodjele neizravnih prihoda urađena za 2006. godinu, stoga bi bilo prijeko potrebno uraditi reviziju prikupljanja i raspodjele neizravnih prihoda za stariji period. Znači vanjska revizija nije izvršena za 15 godinu prikupljanja raspodjelu neizravnih prihoda. Vanjska revizija je značajna za koeficijente poravnanja neizravnih poreza između entiteta, jer svi do sada usvojeni koeficijenti i poravnanja su privremenog karaktera osim 2006.godine. Bez konačnih poravanja i koeficijenata nije zadovoljen princip da se vrate sredstva onom entitetu koja mu stvarno i pripadaju”, zaključio je Kraljević./HMS/

Previous articleLivno: Svečano obilježena obljetnica Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Herceg – Bosne
Next article𝐆𝐑𝐀𝐃 𝐌𝐎𝐒𝐓𝐀𝐑 𝐔𝐋𝐀𝐙̌𝐄 𝐔 𝐈𝐍𝐅𝐑𝐀𝐒𝐓𝐑𝐔𝐊𝐓𝐔𝐑𝐔 𝐔𝐑𝐁𝐀𝐍𝐄 𝐌𝐎𝐁𝐈𝐋𝐍𝐎𝐒𝐓𝐈 𝐈 𝐉𝐀𝐂̌𝐀𝐍𝐉𝐄 𝐓𝐔𝐑𝐈𝐒𝐓𝐈𝐂̌𝐊𝐄 𝐏𝐎𝐍𝐔𝐃𝐄