Home Ekonomija KRALJEVIĆEVA INICIJATIVA: Federacija BiH dobila prvi kreditni rejting

KRALJEVIĆEVA INICIJATIVA: Federacija BiH dobila prvi kreditni rejting

177
0

Dvije najveće globalne agencije za kreditni rejting Moody`s i Standard & Poor`s dodijelile su prvi kreditni rejting Federaciji BiH, na inicijativu Federalnog ministarstva financija.

Nakon što je 14. svibnja Moody`s dodijelio ocjenu Federaciji BiH – B3, sa stabilnim izgledima, 27. svibnja i agencija Standard & Poor`s potvrdila je stabilne izglede Federacije BiH uz ocjenu B+/B. Obje agencije su Federaciji BiH dodijelile kreditni rejting istovjetan aktualnom suverenom kreditnom rejtingu Bosne i Hercegovine.

U objavljenim izvještajima obje agencije navode kako stabilni izgledi odražavaju kapacitet Federacije BiH da očuva svoju solidnu financijsku poziciju sa sličnim nivoom duga u naredne dvije godine, te očekuju da će ekonomski oporavak podržati rast fiskalnih prihoda i da će inflacija prestati vršiti pritisak na operativnu potrošnju.

Pored toga, ključni faktori koji su utjecali na ocjenu kreditnog rejtinga Federacije BiH su dobra interna pozicija likvidnosti Federacije BiH, njen pristup domaćem kratkoročnom financiranju i skupini međunarodnih kreditora koji bi trebali osigurati dovoljnu likvidnost za pokriće godišnje otplate duga.

U svom izvještaju agencija Standard & Poor`s navodi da bi mogla sniziti kreditni rejting ako Vlada FBiH bude težila agresivnijoj kapitalnoj potrošnji što bi rezultiralo značajnim deficitom ili u slučaju poremećaja pristupu izvorima financiranja. Također, do povećanja kreditnog rejtinga Federacije BiH moglo bi doći u slučaju poboljšanja suverenog kreditnog rejtinga Bosne i Hercegovine i unapređenja transparentnosti proračunskog procesa i koordinacije s drugim sudionicima u Bosni i Hercegovini, što bi u konačnici dovelo do povoljnijih uvjeta financiranja i održivog ekonomskog razvoja, priopćeno je iz Ministarstva financija Federacije BiH./HMS/

Previous articlePredsjednik Čović: Ponosim se što je hrvatski narod ostao nezaobilazan politički čimbenik bez kojeg vlast ne postoji
Next articleRadica Leko…….JOŠ JEDNA ZA DJECU…