Home BIH Krišto: Hrvatski narod većinskom voljom mora bira svoje političke predstavnike u tijela...

Krišto: Hrvatski narod većinskom voljom mora bira svoje političke predstavnike u tijela vlasti gdje se štite kolektivna prava, prava Hrvata kao konstitutivnog naroda

226
0
SHARE

Veliki broj vjernika okupio se danas na svetištu Zidine, u Gornjoj Skakavi, povodom blagdana “Rane sv. Franje“. Prilikom obilježavanja svetkovine, upriličena je procesija i sveta misa koju je predvodio fra Ilija Alandžak, gvardijan samostana u Beogradu.

Na Zidinama se godinama na mjestu nekadašnje crkve i franjevačkog samostana, okuplja veliki broj hodočasnika kako bi se zavjetovali i molili sv. Franji za svoje potrebe. I ove godine je istaknut značaj okupljanja i hodočašćenja, zbog potvrde postojanja Hrvata u višestoljetnoj prošlosti na ovim područjima.

Sadržajima obilježavanja blagdana „Rane svetog Franje“ u Gornjoj Skakavi nazočila je i Borjana Krišto, zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog član Predsjedništva BiH, dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH,  dr. Anto Domić, dogradonačelnik Brčko distrikta BiH. Te svi dužnosnici zakonodavne i izvršne vlasti svih razina u BiH, nositelji listi i kandidati HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH za Opće izbore u BiH: Đuro Topić, nositelj liste za Skupštinu Posavske Županija, Mijo Matanović, nositelj liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH i Mijo Krešić, nositelj liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon misnog slavlja mještani Gornje Skakave su priredili zajednički ručak za sve hodočasnike i goste, te tradicionalnu, smotru folklora na kojoj su nastupila mnoga kulturno-umjetnička društva iz Brčko distrikta i okolnih mjesta.

Krišto je uputila pozdrave svima okupljenima danas u zajedništvu pri proslavi blagdana „Rane svetog Franje“. Govoreći o svojoj kandidaturi i podršci svih stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH, istaknula je kako ima veliku čast ali i odgovornost.

„Odgovornosti svi moramo biti svijesni, već je kazano, živimo u BiH, državi tri konstitutivna naroda i svih drugih koji u njoj žive i da smo svijesni uloge i pozicije hrvatskog naroda u BiH. Hrvatski narod je obespravljen u BiH, uz stalne nasrtaje na naša Ustavom zajamčena prava, podsjećam, da nam kroz izborni zakon biraju naše političke predstavnike u institucijama koje su Ustavom zajamčene za zaštitu kolektivnih prava, u Predsjedništvo BiH i domove naroda. Učinit ćemo sve i jasno pokazati svima, da je Bosna i Hercegovine domovina i hrvatskog naroda i samo takva može biti u budućnosti“, kazala je Krišto.

„Moramo nastaviti našu borbu, promjeniti izborni zakon, upravo kako je i pokazala odluka Ustavnog suda BiH o legitimnom političkom predstavljanju, to znači, da hrvatski narod većinskom voljom bira svoje političke predstavnike u tijela vlasti gdje se štite kolektivna prava, prava Hrvata kao konstitutivnog naroda“,  ističe Krišto.

„Znat ćemo pokazati svoju odgvornost, i izbrati svoje političke predstavnike i samo tako se oduprijeti svim izazovima koji se u ovom teškom trenutku nalaze i u BiH i pred hrvatskim narodom. Vjerujem u vas, vjerujem u snagu našeg zajedništva  i da ćemo učiniti sve da izborom svojih političkih predstavnika na svim razinama vlasti stvorimo i napravimo pravedniju, prosperitetniju i europsku Bosnu i Hercegovinu. To ćemo pokazati 2. listopada, te vas pozivam da svi pokažemo svoju odgovornost za budućnost hrvatskog naroda“, zaključila je Krišto.

Nakon svete mise i prigodnog druženja, Borjana Krišto, zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog član Predsjedništva BiH i dr. Dragan Čović, predsjednik i Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH sa izaslanstvom posjetili su Franjevački samostan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Dubravama i razgovarali s fra Nikom Josićem, gvardijanom.