Home Vijesti KRIŠTO: Stranci svoju krivnju žele prebaciti na druge

KRIŠTO: Stranci svoju krivnju žele prebaciti na druge

1145
0

”Prije svega sam tako iznenađena, ali ništa me ne čudi od strane pojedinih ambasada i OHR-a jer zapravo sve što su u BiH radili, radili su na isti način pa su nas doveli u današnju situaciju. Danas držati odgovornim nekoga, jednu ili dvije stranke koje apsolutno nemaju demokratski kapacitet, a koje se itekako snažno zalažu da imamo sustav koji je utemeljen sa Ustavom, što bi trebalo reći”, izjavila je za Faktor dopredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto.

Komentirajući zajedničku izjavu veleposlanstava Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španjolse, Turske, Velike Britanije, SAD-a, te OHR-a i OESS-a u kojoj se čelnici HDZ-a BiH i SNSD-a i njihovi predstavnici u Parlamentu BiH odgovorni za moguće daljnje širenje organiziranog kriminala i korupcije u cijeloj BiH, na štetu svih građana, Krišto je rekla kako su u HDZ-u BiH učinili sve da se Zakon o kaznenom postupku BiH implementira.

”Kada usprkos svim nastojanjima našeg ministra pravde da dostavi prijedlog koji je uradila radna grupa, a tko bi trebao biti kompetentniji od onih ljudi koji primjenjuju taj zakon i koji su bili u toj radnoj grupi, naravno da ostaje iza toga da se zakon može cijeniti. Ovo je čista politizacija, ali najviše od onih koji upravo žele nekog drugog proglasiti odgovornim i dovesti sve nas u BiH u jednu situaciju iz koje ne vidimo izlaz.

Optuživati nekoga, to bi bila čista obmana”, rekla je Krišto. Istaknuvši kako je BiH u problemu, Krišto je rekla kako je temeljem onoga što je BiH nametnula međunarodna zajednica, mi smo zapravo u problemu. ”Oni to pokušavaju prebaciti na domaću politiku. Od toga nitko ne želi bježati i može ponijeti onoliko odgovornosti koliko ima demokratskog kapaciteta. Mogu samo kazati ispred HDZ-a BiH da ćemo učiniti sve i zalagati se za BiH koja će biti, prije svega, ustavno-pravna zemlja, zemlja sva tri konstitutivna naroda i drugih građana, u kojoj bi bila vladavina prava, a to podrazumijeva funkcioniranje pravne države i njezinog pravosuđa, što danas nije slučaj isključivo odlukama međunarodne zajednice”, rekla je Faktoru Krišto. Podsjećamo, iz OHR-a je javnost obaviještena o zajedničkoj izjavi u kojoj stoji kako su stana veleposlanstva zabrinuta zbog ”očigledne činjenice da u HDZ BiH i SNSD-u ne postoji istinski interes za provođenje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o kaznenom postupku BiH”. ”Jasno je da njih ne brine to što će njihovo nedjelovanje ozbiljno ugroziti borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala u BiH.

Te stranke, kroz amandmane koje je predložio HDZ BiH, bore se za donošenje izmjena Zakona o kaznenom postupku u Parlamentarnoj skupštini BiH, koje nisu u skladu s međunarodnim standardima, a protive se amandmanima koji ispunjavaju te standarde i koji bi osigurali efikasan rad tužilaštava i sudova na nivou BiH. Štoviše, one su u Parlamentarnoj skupštini BiH stvarale proceduralne prepreke za usvajanje bilo kakvih amandmana na Zakon o kaznenom postupku”, navodi se u priopćenju

Previous article​Herceg primio mostarskog boksača Emila Markića
Next articleU Bavarskoj stupila na snagu uredba o križevima u javnim ustanovama